46

Болярино стяга първи фестивал на името на Миньо Георгиев

Най-много през живота си съм галил саксофона и затова ми е много скъп, казваше известният музикант

Николай ЧАПАНСКИ

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

 

Едва ли има почитател на народната музика в Тракия, пък и в цялата страна, който да не знае за саксофониста Миньо Георгиев и да не е слушал музиката му. Инструменталист, който е свирил с почти всички оркестри в този край, с подчертан и разпознаваем стил на изпълнение. Музикант, оставил голяма следа с творчеството си, пример за подражание сред  младите таланти и негови последователи. Тази година се навършват 75 г. от рождението на Миньо Георгиев, който е потомствен музикант, наследил таланта от баща си Георги - тромпетист, и чичо си Марко - фаготист.

Точно за това на 15 юли, петък, в родното село на Миньо Георгиев - Болярино, общ. Раковски, ще се организира Първи фестивал на тракийската народна музика с неговото име.

"Събитието ще е в петъчен ден, защото е съобразено с желанието и ангажиментите на всички оркестри, които ще се събират на сцената пред читалището в Болярино", казва кметският наместник на селото Стефка Милиева. Точно тя с екипа на читалището е подготвила и защитила проект, който е финансиран от Местна инициативна група-Раковски от Програмата за развитие на селските райони.

През целия ден на 15 юли ще има изяви, свързани с името на известния саксофонист, като първо ще бъдат поднесени цветя и венци на гроба му в село Стряма, където е погребан през 2017 г. След това във фоайето на читалище „Христо Ботев 1999“  в село Болярино ще бъде открита фотоизложба с богат снимков материал, която проследява живота му. Там ще бъде изложен и неговият саксофон, с който е свирил до последните дни на живота си и е осъществявал стотици записи.

Приживе известния музикант казваше: „Най-много в този живот съм галил саксофона и затова ми е много скъп…“.  Творческият му път започва с прочутите Леновска и Садовска народна група още през 60-те години на миналия век.

 От 11 ч. ще бъде представен и филмът „Спомени на музиканта Миньо Георгиев“, а след това в парка ще се изявяват групите за изворен фолклор от община Раковски. Специален поздравителен адрес е изпратил и неговият талантлив колега Илия Илиев-Професора, познат от шоуто на Слави Трифонов, който ще бъде представен пред жителите. Ще бъде показан и почетният знак на Община Раковски, с който Миньо Георгиев беше удостоен преди десет години. Кулминацията на фестивала в Болярино ще е след 19 часа, когато на сцената ще бъдат едни от оркестрите, с които Миньо Георгиев е музицирал през годините. Това са „Славяни“ на Николай Трифонов, „Феникс“ на Христо Коритаров, Пилашевски оркестър с ръководител Митко Димитров от Първомай, оркестър „Родопи“ на Борис Христев и „Млади тракийци“ на кларнетиста Божидар Стрехин. Всеки един от тях е подготвил едночасова програма в чест на своя колега, поясни Ана Белчева от отдел „Култура“ на Община Раковски.

Официални гости на събитието ще са известните народни изпълнители  Елена Чаушева, Никола Илиев, Благой Манчев, Янка Иванова, Любка Ламбрева, които ще разкажат спомени за Миньо Георгиев. Поради планувани ангажименти няма да успее на присъства Атанас Стоев с оркестър „Канарите“, с който Миньо е работил най-продължително.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?