Следвайте ни

Божана Апостолова: Боли ме, че децата ни си отиват

viber icon

Вечната Божана Апостолова и пловдивчанинът се срещнаха. Срещата им в сряда вечерта в Камерната зала на Драматичния театър бе след поредния юнски дъжд, с много лични и общи приказки на издателката за себе си, мечтите и житейския си път дотук. ,,Сама и обща - 75 стихотворения” - именно това беше мотото на литературната вечер, част от фестивала ,,Пловдив чете” и отбелязване на 30-годишния юбилей на издателство „Жанет 45“.  

,,Направих издателството на майтап. Подигравах се, никога не съм смятала, че това ще стане едно от най-успешните издателства в България! Ако знаех, щях да го кръстя  поне Издателска къща ,,Божана Апостолова’’, спомни си тя. Историята зад името включва и участието на Петър Анастасов, тогавашен директор на „Хр. Г. Данов“. Именно той предложил това заглавие на издателството - Жанет . ,,Сложете, казах им тогава тире ,,45” и те ме питаха защо”,  споделя поетесата. ,,Защото 45 години стигат, хората глупеят вън“, гласял отговорът.

Литературният път на Божана започва още в училище „Хр. Смирненски“. Написва  пет стихотворения и спечелва трето място на конкурс, посветен на патрона на училището. ,,Полуграмотно, не съвсем неграмотно”, добавя с усмивка тя . Тогава именно изпраща и  някои свои творби на Леда Милева за печат във вестник ,,Септемврийче”,  на които тя отговаря с писмо на ученичката. ,,Каза ми, че трябва да чета художествена литература. Ама аз, както ми казваха по онова време всички, сираче въшливо, като не знаех какво е това. Оттогава си мечтаех да бъда известна и се научих да отговарям на авторите на всички ръкописи. Благодарение на Леда Милева“, поясни издателката.

Едни от най-личните стихотворения на Божана са за сина й. Тя сподели още много откровения от живота си, които проличават и в нейните стихове. ,,По принцип не позволявам на никого да влиза в кухнята на душата ми. Но това, което най-много уважавам, е откровената жива реч, вашето мнение и въпроси“, каза тя на публиката. Публицистката засегна и доста актуални теми, сред които и тази за бягството на младите хора в чужбина.

,,Нищо не ми  причинява такава болка, колкото мисълта, че децата ни си отиват. Това ми се видя жестоко. Всички сме хора, всички имаме мечти и искаме да отгледаме децата си, казва тя. И всички започнахме да ги учим да заминават, за да изкарат в повече някой лев."  Със социална поема и апел към обществото да бъдем такива, че да не допускаме децата ни да са извън нашата прегръдка, завърши литературната вечер.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

иванов

иванов

14.06.2019 | 10:31

Божана хубаво си говори но ? 1. Всяко едно дете което има подплата на дипломата си - НЕЗАБАВНО ДА НАПУСКА ДЪРЖАВАТА 2. Монополите стоят - разни ЕРП -централи и т.н. Тази енергийна пасмена не е премахната. 3. Всичко се увеличава и то тръгва от енергията. Разни пишман енергийни пиари доказват своето лоби за тези монополисти а те трябва да се разкарат. 4. Кажи нещо да се е намалило. 5. Знаеш ли че вече май сме и под 6,5 млн. население.... 6. По медиите само партийни пиари и нищо повече. 7. Разните му партии си мислят за субсидии Е ....как да остават тука - то е ОГРОМНА ГРЕШКА и то просто е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Отговори
1 0
Елена

Елена

13.06.2019 | 17:46

Поклон, Божана, много е тъжно всичко в милата ни татковина...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?