Следвайте ни

Боил Банов разреши на оперите и филхармониите да работят

viber icon

Истински сблъсък между различните културни институции се разрази през последните дни. Въпросът бе защо за едни локдаунът важи, а за други не. Припомняме, че до 21 декември право да работят имат само театралните зали. Първи негодувание изказаха художниците, които изискаха от Министерството на културата да измисли компромисен вариант за работа на изложбените зали.

Министър Боил Банов заяви, че в галериите има постоянно текучество на посетители в продължение на целия работен ден, докато в театрите представленията са веднъж, максимум два пъти дневно. 

Той обясни, че не само театрите, но и оперите, филхармониите и музикалните театри могат да продължат творческата си дейност. Но трябва да спазват наложените ограничения, посочени в точка 7 от заповедта на Министерството на здравеопазването. А именно - заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

Всеки директор на театрален институт, бил той драматичен, куклен, оперен или музикален, сам решава дали да обяви пауза за периода на ограниченията, или да продължи работа и да посреща публика.

Държавен куклен театър Пловдив например продължава да изнася представления по нова схема, по която ще се допускат до 30 зрители на спектакъл, настанявани през две места на ред. Директорът Петър Влайков каза за „Марица“, че театърът ще функционира дотогава, докато силите им позволяват и докато всички в администрацията и творческия колектив са здрави.

От друга страна Софийската филхармония и Държавна опера Пловдив решиха да преустановят концертната си дейност. Така всеки сам определя, спрямо положението в собствения си екип, как да продължи до края на локдауна. 

 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (3)

А  СЕГА  ДЕ

А СЕГА ДЕ

30.11.2020 | 19:08

КЪДЕ Е ЕДИНОНАЧАЛИЕТО?иМА ЛИ ЗАПОВЕД И ЗА КОГО ВАЖИ?

Отговори
0 0
777

777

30.11.2020 | 14:25

В пловдивската галерия посетителите са нула. Затваря поне да има икономия

Отговори
2 0
Тук -там

Тук -там

30.11.2020 | 13:22

Вие сте е.бати мършите! Затваряте всичко. Какви театри,какви художници? Голям смях сте,за това и нищо няма да се получи като ефект от затварянето.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?