„Бохеми” се връща в Пловдив в навечерието на Коледа

След дълго европейско турне спекаткълът „Бохеми” се връща в Пловдив в навечерието на Коледа. Постановката, която е дело на международен екип, имаше премиера на родна сцена през пролетта, след което бе представена в над 25 оперни театри в Западна Европа.
Заглавието от Пучини традиционно присъства в оперния афиш за Коледа. Либретото е по сюжета на "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже и среща публиката със съдбите на безгрижни студенти в артистичен квартал в Париж. Драматургията на новата постановка се фокусира върху бедната шивачка Мими и идеята за крехкостта на живота.
Режисьор на „Бохеми” е испанката Мария Елена Мексиа, която е завършила Нова академия за изящни изкуства в Милано. Художникът на костюмите Стив Алмериги е имал привилегията да облича такива оперни величия като Лучано Павароти, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Катя Ричарели и др. Изтъкнатата сценографка Кармен Костаньон последно е сътворила декорите за „ Електра”, „Бал с маски” и ”Таис” за Оперния фестивал в Овиедо (Испания) и на „Кармен” за Буенос Айрес. Тя е носител на награда от Кралската академия в Испания.
Държавна опера Пловдив ще представи „Бохеми” на 22 ноември и на 20 декември под диригентството на Диан Чобанов. Другата изненада за Коледа ще бъде премиерата на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски на7 декември. Билети за двете заглавия се продават на касата на Концертна зала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?