49

Богородица Закрилница изгрява в небето на България по Коледа ВИДЕО

Зографът Диан Костов кани родители за съавтори в инсталацията „Животът е по-силен“

Цялата ни държава е като кораба „Вера Су“ - закотвен край бреговете и чакащ спасение, смята художникът

 

Вдъхновението е нещо прекрасно, но докато го чакате да дойде, рисувайте! Съветът на Пикасо е точно за моменти като днешния, в които всяка инициатива и творчески порив попадат в капана на COVID предизвикателствата. Решен да не се поддава на песимизма, зографът Диан Костов събира екип от 20 души, за да осъществи най-мащабния си проект - инсталация, носеща красивото име „Животът е по-силен“. В проекта може да се включи всеки, станал мама или татко през 2020 и 2021 г. Авторът планира да създаде неколкометрово изображение на иконата „Св. Богородица  Закрилница“, а към нея да бъдат добавени снимки на дечица, родени през двете сложни години, които всички преживяхме. Инсталацията ще украси точно преди Коледа силоз на международния път София-Видин, на 5 км от околовръстното на София, малко преди Костинброд. Изображенията ще бъдат отпечатани на специален материал и монтирани върху бетона.

„Цялата ни държава е като кораба „Вера Су“ - закотвен край бреговете и чакащ спасение, смята Диан Костов. Той е автор на „Света Богородица Закрилница“ - иконата, подарена от него на медиците в „Пирогов“, за да ги съпътства в трудната им и благородна мисия.

Идеята за инсталацията „Животът е по-силен“ го споходила в края на миналото лято. "Отново се затворихме, изгубихме сигурността си, изчезна усещането за свобода. Исках да направя нещо позитивно в подкрепа на живота. Влязох в сайта на НСИ и установих, че до септември тази година са се родили 52 000 бебета - абсолютен рекорд от 2015-а досега. Виждайки тази толкова висока раждаемост, в самия мен се роди нещо позитивно. Защото не е възможно всичко да е в толкова черни краски“, разказва Диан.

Той и съпругата му, психологът Милена Ташкова, с която са заедно в творчеството точно като Кристо и Жан-Клод, пътуват цяло лято и набелязват няколко локации, в които им се струва подходящо да осъществят идеята. Спират се на бетоновъзел, който се намира на 5 км от околовръстното на София. "Искахме оттам да минават много хора, и ето - попаднахме на международния път София-Видин. Осветен е много добре, със силози, високи по 14 метра  - като две кули. Възкликнах: Това е нашето място!“, спомня си зографът.

С Богородица Закрилница той предава силно послание, защото тя е върховен символ на майчинството. Почита се в целия свят - от Европа до Африка и Азия. С нея са свързани най-много чудодейни изцеления. Посланието е написано на български и английски език и идеята е хората, минаващи по международния път, да го разчетат с любов и вдъхновение. Само главата на Божията майка е около 5 метра и ще се вижда от 1 км, казва зографът.

В долната част на инсталацията ще бъде монтирано специално осветление, благодарение на което конструкцията на силозите ще се изгуби, а изображенията ще се носят сякаш в небето. Прожектори ще ги осветяват от всички страни. Родителите ще станат съавтори на инсталацията със своите лични мигове на щастие.

„Ще се радваме, ако детските лица украсят инсталацията, като на кадрите може да присъстват близките и родителите или да представляват малки ръчички, стъпка от краче, ехографска снимка, две малки чорапчета - креативността на мама и татко е предизвикана“, казва зографът.

Снимките могат да се изпращат на [email protected] във възможно най-високата резолюция, за да бъде запазено качеството им, препоръчва авторът.

Той се надява Богородица, обкръжена от най-съкровените и скъпоценни моменти, свързани с идването на живота, да дадат вяра и любов на хората. Въпреки трудностите, от миналата година досега са се родили над 110 000 деца, а само до края на тази се очаква те да станат над 65 000. Човечеството е преживяло и по-големи кризи. Всяко изпитание, колкото и да ни се струва страшно, може да бъде преживяно, казва Костов.

Историята на „Богородица Закрилница“ е впечатляваща. Зографът имаше покана да я представи в катедралата Votivkirche във Виена по време на Страстната седмица и католическия Великден, след което да я покаже в дните преди православния Великден и през Светлата седмица в базиликата „Св. София“. Пандемията осуети тези планове, но иконата продължи да пази и закриля, оставайки при тези, които най-много имат нужда от нея. Тя беше публикувана в юлския брой на списанието за съвременно изкуство „Circle Quarterly Art Review“.

Иконописецът

Диан Костов е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Като творец той се стреми да избяга от утвърдените начини за представяне на иконните изображения и влага в тях символи от времето, в което живеем. Самият той казва, че „пред съвременния зограф има два пътя - единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“. Освен множество изложби в България и света, художникът изографисва и редица църкви. Изписал е свети Николай в Обрадовския манастир, св. Георги в Пловдив, св. Георги в Дупница, св. св. Константин и Елена в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония. През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII световно биенале за модерно изкуство - Флоренция, със своята инсталация „ Кой си ти?.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?