Богат сезон на емпорион Пистирос

Четири глинени олтара и сребърна монета от Енос открити при разкопките

Теодора ДИМИТРОВА

Археологическите разкопки за лято 2017 на един от най-важните и интересни обекти в област Пазарджик - емпорион Пистирос край Ветрен, приключиха. В резултат на тазгодишните дейности в района фондовете на Археологическия музей "Мечислав Домарадски" в Септември са обогатени с нови и интересни артефакти.

През това лято екипът, под ръководството на Гаврил Лазов от Националния исторически музей, продължи работата си в квадратите, разкопавани през предходните сезони. Разкопките бяха съсредоточени в северозападната част на емпориона, който е търговско селище. То възниква през 5 век преди Христа. Колонисти от остров Тасос, Маронея и Аполония на Егейско море се заселват на това място с разрешение на тракийския цар Котис, а по-късно и с разрешение на неговите наследници, след смъртта му през 359 година. Първоначално възниква малко търговско селище, което постепенно е оградено с мощна крепостна стена, с кула, бастион, порта, централна улица, както и две сгради от двете страни, които вече са проучени.

Сезон 2017 беше съсредоточен върху проучване докъде се простира в северозападна посока границата търговското селище и по-специално частта от него, която е съхранена, тъй като в началото на 80-те години в нея са извършвани мелиоративни работи. Най-главната насока на работата имаше за цел да се видят границите и да се прецени съвпада ли ориентацията на градежите. При разкопките е очертан план с правоъгълна ориентация от югоизток на северозапад. Всички малки улички са успоредни на централната, която води от портата към вътрешността на емпориона. В резултат на работата на археолозите е разкрит теренът, който се отнася към началната фаза на възникването на емпориона. Досега бяха проучени две фази, които са по-късни.

Още в първите дни на разкопките беше открита много интересна дъговидна фибула със зрънчести елементи, характерни за края на 5 и началото на 4 век преди Христа. Работата в друг квадрат, който е проучван и през предходните години, доведе до намирането на четири олтара. Те са направени от глина, малко се възвишават от околния терен, но наличието на тези олтари от различни типове дава характера на мястото като такова за извършване на ритуални действия. То представлява един вид светилище в тази част на обекта. Под единия от олтарите, открит още през 1996 година, е намерена фрагментирана амфора, върху която е бил изграден олтар от глина. На същото място археолозите са попаднали и на сребърна монета на град Енос (сега на територията на Турция), която е изключително интересна.

Работата по археологическия обект емпорион Пистирос се извърши от екип с международно участие. В него се включиха археолози от Карловия университет от Прага и от университета в Ливърпул, Англия. В същото време се проведе и археологическа практика на студенти, организирана от фондация "Балканско наследство". Младите хора бяха от различни държави - Австралия, Нова Зеландия, Канада, САЩ. Включиха се и хора, които имат интерес към археологията и заплащат за участието си.

През сезон 2016 археологическите проучвания на емпорион Пистирос бяха насочени към културните напластявания в северната част на обекта - към мястото, където е границата, в която навремето, през 80-те години на миналия век, с тежки машини във връзка със заравняване на терена са смъкнати части от повърхността на обекта, без да знаят, че той е съществувал. В тази зона има нарушаване на терена и слизане от времето на Александър Македонски до 5 век преди Христа. На най-долните пластове в предишни сезони е открита култова фигура на седяща богиня - така наречените теракоти, заедно с един фрагмент от съд за смесване на виното с вода с една изключително интересна рисувана сцена. Тя е една от редките сцени, намирани върху тези кратери. При достигането на най-ранните пластове от възникването на емпорион Пистирос археолозите са попаднали на фрагменти от съдове с интересна форма за топлене на вода. Намерена е също така шлака от металургична дейност, както и малки късчета от силно корозирали бронзови пластинки, заедно с фрагменти от местна и импортна керамика. По време на миналогодишните разкопки археолозите получиха потвърждение, че самият емпорион е изграден по един предварително подготвен план, който се запазва в различните фази от развитието на живота в него.

В един от работните квадрати е открита антропоморфна схематично представена човешка фигурка, която е добре запазена. Археолозите имат категорични доказателства за това, че в търговското селище са били обработвани ювелирни изделия от злато, тъй като бяха открити няколко заготовки за изработване на предмети. В най-дълбоките пластове, до които са достигнали специалистите, има останки от предмети, показващи, че в много ранен период се е развивало и производството на фина керамика.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?