Бизнесменът, който викна археолози, още чака хабер от НИНПК

Пети месец пловдивският инвеститор Георги Градански, на чийто терен на ул. „Пушкин“ 7 бяха открити две римски мозайки, чака решение от Националния институт за недвижимите паметници на културата. И не знае какво ще стане с имота му. Преди да излее основите на бъдещата си къща за гости през лятото, той повика археолози да проучат обекта. 

„Като съвестен гражданин викнах археолози и това ми обърка работата. За жалост, когато си точен в България не е добре. Как хората да станат нормални, когато постоянно са под ударите на закона“, каза той. И добави, че „много им е набрал“ на чиновниците в София. 

През обекта вече мина една комисия. На 18 ноември се е обадил в НИНПК за да пита какво са решили и оттам му отговорили, че са прехвърлили становището си към Министерството на културата.

„Проверих - на 9 декември е сложена резолюция от МК. До ден днешен не са ми се обадили да ми кажат имат ли някакво мнение“, каза той. Археологът на обекта д-р Здравка Коркутова също повече от два месеца чака да дойде новата комисия. И тя не знае кога ще стане това – тези дни ли ще е или другата седмица. 

Бизнесменът е дочул, че новата комисия ще е за това, дали мозайките да не бъдат обявени за „национален обект“.

„Една мозайка пиклива се явява национален обект! Тя може да бъде вдигната и отнесена за консервация за една седмица. Само от моя терен до Понеделник пазара по същия начин са замразени завинаги поне три места. Спрели са строежите, превърнати са в кочини и сега тънат в разруха“, обяснява той. 

На терена му, който е на 100 метра от Източната порта излязоха основите на богата антична вила. Бе открита напълно запазена мозайка с площ 20 квадратни метра в четири цвята и частично запазена друга с шест цвята. Под пръстта излязоха и 15 скелета от средновековието, понеже тогава мястото и използвано за некропол. 

Градански смяташе да прави на ул. „Пушкин“ къща за гости, но е променил проекта, защото в района има още десетина други подобни обекти.

„Парите ми са замразени и продължавам само да давам. Тук виждаме безпардонното отношение на държавните служители. В НИНПК всичко е мислено да става бавно, спокойно и без никакво напрежение“, казва Градански. 

Около терена му на ул. „Пушкин“ има още 4-5 нови кооперации. Нито една от тях не е викала археолози да проучват терените им.

Това потвърди пред „Марица“ и археологът д-р Коркутова. В квартала разказват, че основите са копани преди години и все по тъмно. 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
plovdivold

plovdivold

14.02.2023 | 13:26

Като гледам колко нови сгради има наоколо се питам какво ли е имало под тях ,само можем да гадаем ;-)

Отговори
0 0
Жоро

Жоро

05.03.2021 | 05:35

Ами ако парите за инвестицията са от кредит? Никой не го интересува как ще се връщат. Просто, това е България.

Отговори
6 1
Юлия

Юлия

04.03.2021 | 18:41

Ами там ти е грешката. В България всичко става престъпно бавно.

Отговори
5 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?