Следвайте ни

Бивш шеф на ДАНС разказва за 9-ия си прадядо поп Цоньо

viber icon

Бившият шеф на ДАНС – Пловдив Асен Стефанов ще представи тази вечер от 18 часа книгата си „Предци и потомци” в зала „Съединение” в Историческия музей. Той претендира, че е открил родовите си корени назад до 15 век, където стига до поп Цоньо.

Дядо поп е негов девети прадядо. Повечето от мъжете в рода на бившия шеф на ДАНС са свещеници, книжовници, бунтари. 

Майка му е от прочутия брациговски род Петрович, който дава много предприемачи и търговци. Асен Стефанов е наследник и на създателя на първата консервна фабрика в България Панталей Генов.

Баща му пък е бил директор на на Държавния архив в Пловдив. 

Според директора на Историческия музей родовите истории у нас са много заплетени. 

„Много е трудно да се потърси назад във времето родова история. Липсата на архиви в българските земи правят тези проследявания трудни. Обикновено се стига до 17 век и нито крачка нататък. Това е характерна черта на родознанието у нас. В Османската империя раята се брои по броя на комините, а не кой е в семеството. Фамилията има комин и къща и ги интересува само това”, обясни д-р Шивачев.

В книгата има ценен ръкопис на Софроний Врачански, който днес се съхранява в библиотеката на Руската академия на науките в Санкт-Петербург, както и записка на Георги Раковски, който се пази в Българския исторически архив на НБКМ. 

За „Предци и потомци” освен директора на Историческия музей ще говорят доц. Красимира Кръстанова и Недялка Петрова.

Асен Стефанов бе пенсиониран кат шеф на ДАНС през август 2013 година. Назначен бе на поста от министъра в кабинета Орешарски Цветлин Йовчев. Стефанов ръководеше акцията по залавянето на 50 килограма хероин скрит в бидон със зеле в село Поповица. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?