Следвайте ни

Билетите в Кукления театър разпродадени, връщат хора

viber icon

Билетите в Държавен куклен театър Пловдив както за премиерната постановка „Трите прасенца“, така и за останалите репертоарни спектакли са разпродадени за дни напред. Това съобщи Петър Влайков – директор на културната институция. 

Изглежда хората са зажаднели за изкуство и въпреки че страхът, покрай пандемията от Covid-19, не е напълно отминал в първия ден от представленията, деца и родители изпълниха позволения от министерството капацитет на залата. На екипът дори му се е наложило да върне доста от желаещите. От днес се взимат билети чак за 6 юни.

Важното е, че въпреки притесненията, зрителите идват и не са забравили театъра. Дори в нормален сезон рядко се случва да няма билети за четири представления подред. Искам да благодаря на актьорите, защото те се втурват смело, отговорно и с любов към професията. Те са истинската причина всички билети да са разпродадени.“ сподели Леонард Капон – режисьор на постановката.

За персонажите от приказката той се е доверил на Мария Димитрова, Велизар Евтимов, Емилия Копчева и Радослав Арнаудов, които имат богат опит както в драматичния, така и в комедийния жанр. Драматизацията е дело на Даниела Тенева и Лео Капон. Автор на музикалното оформление е Албена Кабакова. 

„Трите прасенца“ е възстановена след прекъсването заради извънредното положение само за три дни. По време на пандемията артистите са се подготвяли в домашни условия. Специфичното за пиесата е, че за първи път от много години се играе с кукли петрушки. 

Театърът с петрушки е малко позабравен. Доста рядко се прави, защото куклата е много трудна, но в края на краищата е в основата на кукления театър, много близка и до уличната форма. Аз лично съм играл с петрушка преди 30 години, в студентските си години. Този тип кукли са много интересни, изискват движение, клоунада и са забавни“, допълва режисьорът. 

В постановъчния вариант на приказката има леки промени и осъвременяване, но не до толкова, че драстично да нарушат класическия сюжет. Самият декор е семпъл и изчистен, а  екипът забелязва, че именно той е доста интересен на децата, защото в ежедневието си са заобиколени от ефекти в игрите, в киното, по телевизията. Актьорите сами озвучават половината спектакъл. В дадени сцени играят с по четири кукли едновременно. 

През летния сезон за игра ще се използва и новопостроената открита сцена в двора на театъра, а в залата движението на публиката е регулирано, предоставят се маски за зрителите, които са забравили своите, извършва се и дезинфекция на входа.  

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?