Следвайте ни

Библиотеката прави изложба с всичко, което пази за Раковски

viber icon

Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив показва всичките си архивни съкровища, които са свързани с Георги Стойков Раковски. Изложбата е посветена на 200 годишнината от рождението на създателя на революционното движение. Тя ще продължи до 23 април.

Изложбата е експонирана във витрини и представя голяма част от оригиналните издания на Раковски, съхранявани в библиотеката. Сред тях са книгите „Горский пътник“ от 1857 г., „Глас едного българина“ от 1860 г., „Българските хайдути“ от 1867 г. и др. 

Интересни са и първите броеве на периодичните издания „Българска старина“, „Дунавский лебед“ и „Бъдущност“. За първи път пред публика се показва и „Възвание на Георги С. Раковски към българския народ“ от 1 август 1862 г. 

Тези, които се интересуват от историята от онова време могат да прочетат писмото от Панайот Хитов до Бранислав Велешки – личен телохранител на Раковски. То е по повод изпращането на сандък с лични вещи на Раковски от Румъния за Русе.

Посещението на изложбата ще се осъществява при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?