Следвайте ни

Скандал! Новият Star Trek открадна шрифт на пловдивчанин

viber icon

Шрифтът Arkitech на пловдивския графичен дизайнер Иван Филипов е използван без позволение в новия сериал Star Trek: Picard. Първият епизод от поредицата излезе на 23 януари. Тя е продуцирана от гиганта CBS all access.

Шрифтът се появява под формата на текстови съобщения в една от лабораториите от 24. век, показани във филма. "Един приятел казваше: Шрифтовете са като децата - можеш да си ги познаеш в тълпата. Бях изненадан да видя Arkitech в сериала, защото никой от компанията не се е свързвал с мен", обясни Филипов.

Пловдивският дизайнер е автор на много шрифтове, които станаха световноизвестни през годините. Най-известните са Red October, Konstruktor и Multicolor Vector Typeface. Първият се появява на обложката на албум на Риана преди 10 години, в "Трансформърс 3" и в "Бесни страшни пенсии". Китайската Huawei и TDK също са купували негови шрифтове. Иван Филипов е предоставил шрифтовете си да бъдат изтегляни безплатно, ако са за лична употреба. Авантата обаче не важи за корпорациите.

"Проблемът е, че гиганти като CBC работят с много по-малки фирми, които са като подизпълнители. Трябва да четеш внимателно надписите след филма, за да знаеш към кого да се обърнеш. Самата корпорация вероятно няма понятие, че е използван без позволение чужд шрифт", обяснява пловдивчанинът. 

Негов приятел, който е адвокат в Маями, е предложил да се обърне към корпорацията за решаването на проблема с авторското право. Шрифтовете на Иван Филипов се използват в цял свят. "Само в Холандия не съм ги виждал. Преди време пътувах до Меделин в Колумбия и там навсякъде виждах мои шрифтове", разказва той.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (1)

sisi

27.01.2020 | 21:33

123143

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?