Следвайте ни

Бедуин и българка с история за камила, самолет, сладолед

viber icon

Ина Ининова разказва в детска книга за световете от двете страни на оградата на швейцарско летище

Една камила, която живее край летището в селце край Цюрих, стана прототип на литературен герой. А двете си имат и плюшена посестрима. 

Общото между трите е книгата „Камила, самолет, сладолед“, чиято римувана история авторката Ина Ининова представи в родния си град по време на фестивала "Пловдив чете". 

Това е една история за камила, която каца на летището заедно с още много животни за зоопарка, но остава непотърсена в багажното отделение, запънала се е и не иска да излезе.

Началото обаче е доста по-рано - когато синът на едно бедуинско семейство пристига в Швейцария. Именно този Бен ще стане приятел на гърбавата четиринога Шехеразада. За да заплетат двамата римите и поуките в тази книга за деца, с послание и към родителите. 

„В днешно време те са презадоволени с всички неща, които можем да им купим. Аз искам да ги науча да отлагат, да помислят дали наистина искат нещо и колко то им е необходимо. Да знаят, че с търпение и бавен камилски ход ще стигнат по-сигурно до своята мечта, отколкото с бързото препускане, прелиствайки пейзажа на живота“, казва авторката.

Колкото и невероятно да изглежда, тя уверява, че

 книгата й е по действителен случай. 

Първо трябва да се направи уговорката, че Ина е дипломиран педагог и дълги години е работила като стюардеса, кръстосвайки летища и небесата над тях по цял свят. Съпругът й пък е метеоролог и авиационен журналист, писал за авиосписание. Двамата живеят точно до летището в Цюрих. А от другата страна на неговата ограда е фермата за камили на истинския Бен, който вдъхновил и историята за малкия си съименник.

Прототипът на главния герой действително е бедуин, чието семейство е емигрирало в Европа. Точно на това място той започнал да отглежда наново камили, да прави детски събития във фермата, да предлага типичния ментов чай и сладолед от камилско мляко. Позволил историята му да бъде разказана в книжка за деца и  главният герой в нея да е с неговото име, даже първи видял илюстрациите на Анна Маринова.

Историята върнала и него в детството му в Северна Сахара. За сина на бедуини идването в Швейцария било културен шок. Сигурно са му липсвали  точно камилите в тази страна на изобилието, общуването, традицията за разказване на притчи около огъня, гадае Ина Ининова. Когато за първи път прочел нейната интерпретация за своя живот, Бен истински се развълнувал и нито поискал, нито позволил да променя каквото и да е в поемата. Приел художествената измислица като приказка за собствения си живот.

История с метеоролог и влъхви

И книгата, точно както и фермата на Бен, е на границата, която разделя и събира два свята. И е пълна със съвсем истински неща от тях.

Един път мъжът на Ина отчитал показанията на метеорологичните уреди на покрива на летището. И що да види на хоризонта – вместо поредния приближаващ самолет, се точи керван от камили. Бен е тръгнал на поклонение с камили при бебето Исус, предрешил своето досущ като него в яслите библейски.

 В западния свят я няма нашата традиция с  хвърлянето на кръста и на 6 януари се отбелязва поклонението на влъхвите и принасянето на техните дарове на младенеца, обяснява Ини Ининова.

 
Всяка година Бен прави такова шествие със своите камили и идват хора от далеч. 

 

Плюшена Шехерезада в коша

Има и истории, които не са в книгата, но са си съвсем свързани с нея. От една от тях изскача плюшено камилче, което Ина носи на представянето на книгата си в Пловдив. Много обича магазините за втора употреба, които са навсякъде в Западна Европа.  В един такъв петгодишната й дъщеря измъкнала животинката от кош за плюшени играчки. Много след това, докато си играе с нея, тя изведнъж издала рев. Оказало се, че това става при натискане по муцуната.

Именно този звук присъства в аудиозапис, който съпътства хартиената книжка. Чува се всеки път, когато трябва да се отгърне страница. Така всяко дете може да „чете“, дори без да е научило още буквите - като  разлиства и в същото време слуша поемата на запис. 

Колкото до многото съвпадения с камили, авторката  не вярва да са случайни. Но също така е убедена, че ние с нашите желания и планове трябва да управляваме живота, а не да чакаме нещо да дойде самичко при нас. Ала така, че да остане място и за фантазията, за да не се чувстваме ограничени от плановете си, казва Ина.

 

Камилски, немски, български ...

Авторката написала „Камила, самолет, сладолед“ първо на немски език. После започнала да търси издатели в родината си. Манол Пейков й предложил сама да я преведе и това още забавило появата на историята на книжния пазар - докато се преведат немските рими на нашия език. В крайна сметка вече я има и на двата, като немската е с твърди корици. Тя  се предлага във фермата на Бен.

А Ина Ининова търси издател за следващата си творба - „Азбучни поеми“, в която ще има по едно стихотворение за всяка буква, даже за Ъ. Обаче изобщо не очаквайте О да е за охлюв - то е отредено на река Осъм. 

Но очаквайте още много от нея след премиерата на „Камила, самолет, сладолед“, за която си дойде в родината само за 4 дни - със самолет, автобус и такси. Решила е да приключи с мълчанието от последната <210> книга насам, която излязла още през 2000 г., като оттогава писала само във Фейсбук. 

И е сигурна, че този път няма да стане като в онази шега: „Я камилата, я камиларят…“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?