Следвайте ни

Бай Игнат събра в книга Орфеевите наследници от Борово

viber icon

Жителите на малкото и китно родопско селце Борово, община Лъки, се гордеят с един от талантливите си синове Игнат Бедров. Той събра не само историята на родното си село, но и историята на манастира Кръстова гора и връх Кръстов. Скоро излезе и поредната му седма книга „Родопска броеница“, която е разделена на шест тематични части с интересни, самобитни и колоритни литературни герои.

Игнат Бедров е събрал творческите портрети на известни певци и музиканти, които са прославяли село Борово с таланта си. Такива достойни Орфееви наследници са певецът Каньо Бедров, диригентът и композитор Анастас Дафов и неговата дъщеря, естрадната певица Диана Дафова. По интересен начин в новата си книга Игнат Бедров е направил преглед на старинния музикален инструмент - родопската каба-овчарска гайда. Заделил е място в изследването си и на първия заселил се българин-музикант през 1905 г. Христо Парев, който дошъл от село Момчиловци. След него се нареждат имената на другите добри гайдари в ония години Лазар Димов, Стою Гочовски, Райчо Жекин, та до днешните таланти, като Николай Беляшки, Стоян Гунчев и други. В един от разделите са събрани най-новите увлекателни разкази на Игнат Бедров - проза без измислица, от която струи живият земен живот. Случвало се е поклонници на Кръстова гора да изявят желание да се запознаят с бай Игнат и да му благодарят за написаното. Това е наградата му!

84-годишният краевед на Борово избра да остане и твори в пазвите на живописната Родопа планина. А миналата година дори събра зрънце по зрънце историята на цялата община Лъки - „Създаването на средноропската община Лъки“. Не спира дотук и всеки божи ден пише по нещо, защото това е смисълът на живота му днес.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

На снимката: Игнат Бедров от село Борово

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?