"Бащата" тръгва по кината в началото на април

Носителят на голямата награда от Карлови Вари се среща с българската публика

Дългоочакваният в България филм „Бащата“ на творческия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов тръгва по кината в цялата страна от 3-ти април. В центъра на историята стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво, „аджеба“, иска да му каже тя, и защо звъни не на него, а на съседката. Синът му Павел (Иван Бърнев), твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си татко от поразии. Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. „Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите“, споделят авторите, почерпили сюжета, колкото и да е странно, от свое лично преживяване.

През 2019 „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм на Международния филмов фестивал Карлови Вари, един от най-престижните кино форуми в света. В последвалата си фестивална кариера филмът обра редица призове, сред които наградите на публиката в Триест, Италия, и Сахалин, Русия, и наградите на критиката и младежкото жури в Арас, Франция. Журито на фестивала на българското кино „Златна роза“ пък удостои „Бащата“ с награди за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра мъжка роля, споделена между Иван Бърнев и Иван Савов. Към момента филмът е продаден за киноразпространение в над десет държави.

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016) – спечелиха не само десетки награди на много международни кинофестивали, но и симпатиите на българските и чуждестранни зрители, които имаха възможност да ги видят навсякъде по света. Международния бокс офис на “Слава”  достига над 90 000 зрители.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов завършват филмова режисура в НАТФИЗ в класовете на проф. Георги Дюлгеров и акад. Людмил Стайков. През 2009г. създават продуцентската компания Абраксас Филм, с която реализират филмите “Притча за живота” (документален) , “Скок” (първия български късометражен филм номиниран за Европейските филмови награди), Урок, Слава и Бащата. В момента работят по следващият си филмов проект с работно заглавие “Триумф”. Двамата също така и работят като режисьори в множество сериали среди които са “Стъклен Дом”, “Домашен Арест”, “Къде е Маги”, “Кантора Митрани”, “Дървото на живота”, “Откраднат живот” и “Островът на сините птици” и други.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?