Следвайте ни

„Бащата“ триумфира и на фестивала „Златна роза“ във Варна

Филмът „Бащата“ обра наградите на 37-мия Фестивал за българско кино „Златна роза“ във Варна. Лентата на пловдивско-софийския режисьорски дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели призовете за Най-добър филм и Най-добър сценарий. Наградата за Най-добра главна мъжка роля пък бе поделена между двамата Ивановци - Бърнев и Савов.

Преди да пожъне първи успех на родна земя, филмът вече покори редица престижни световни фестивали.  Още при премиерата си през юли „Бащата“ спечели Голямата награда „Кристален глобус“ на Международния кинофестивал в Карлови Вари. След това триумфира с Наградата на публиката на Международния кинофестивал в Сахалин.

Миналата седмица лентата грабна и Голямата награда „Златен бухал“ на Кинофестивала в Тирана. Северноамериканската премиера вече мина в Торонто с изключително ласкави отзиви в канадските медии.

„Бащата“ – семейна драма с комични и абсурдни елементи, разказва историята на човек, убеден, че починалата му съпруга се опитва да осъществи контакт с него. В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф.

Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време по твърдение на близка приятелка на починалата тя не спира да й звъни по телефона.

Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки "дефекти" на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016) спечелиха награди на редица международни кинофестивали.

Петър Вълчанов е роден е през 1982 г. в Пловдив. Син е на актрисата Ваня Братоева и на художника Вълчан Петров. През 2000 г. завършва Художествената гимназия “Цанко Лавренов” в Пловдив. След това завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност Филмова и телевизионна режисура в класа на проф. Людмил Стайков.

Неговата съпруга и съавтор Кристина Грозева е родена в София. Завършва Софийския университет и работи като журналист. След това завършва режисура при проф. Георги Дюлгеров и доц. Светослав Овчаров в НАТФИЗ.

Петър и Кристина създават късометражния филм “Семейна терапия” (2008 г.), телевизионния филм "Аварийно кацане" (2010 г.), “Самбуру” (2011 г.) и други. Съвместно пишат и режисират късометражния филм “Скок” (2012 г.), който е номиниран за Европейските филмови награди през 2013 г. Последните им два филма - „Урок“ и „Слава“, пожънаха редица успехи.

Те създадоха и една от историите в омнибуса „7“, посветен на Пловдив. В „Тео, която живее на покрива“ главната роля играе тяхната дъщеря Сибила. Грозева и Вълчанов заснеха и детският сериал „Островът на сините птици“, който наскоро бе излъчен по БНТ

Заедно със съпругата си Кристина Грозева създават късометражния филм “Семейна терапия” (2008 г.), телевизионния филм "Аварийно кацане" (2010 г.), “Самбуру” (2011 г.) и други. Съвместно пишат и режисират късометражния филм “Скок” (2012 г.), който е номиниран за Европейските филмови награди през 2013 г.

Тази година „Златна роза“ мина под знака на Пловдив. Два от седемте късометражни филма, обединени в пълнометражния „7“, посветен на града под тепетата, си тръгнаха от фестивала във Варна с награди.

Международното жури за късометражни филми с председател Андрей Паунов (България) и членове Ана Вълчанова (България) и Йошико Минекава (Япония), отличиха филма на реж. Христо Симеонов „Нина“ с голямата награда Златна роза за „Успешната симбиоза между автентичност и въображение.

За нежното и честно отношение към героите.“, а „Дом“ на реж. Димитър Кутманов със Специален диплом за „Поетичния поглед в преследване на изгубеното време.“

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?