Бас пратил българските съкровища в Париж

Казах на шефа на Лувъра - ние сме толкова богати с история и култура, че можем да ти купим музея, похвали се Вежди Рашидов

Изложбата "„Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България” ще гостува в Лувъра от 15 април до 20 юли след спечелен от Вежди Рашидов бас. Министърът на културата подкрепил колегата си Фредерик Митеран при едно гласуване и се разбрали да се видят на вечеря в кръчма до Библиотеката в Париж, разкри министърът на културата Вежди Рашидов вчера. Той бе гост на дискусията "Българската изложба в Лувъра - нови възможности за реклама на страната и за културно-исторически туризъм" в Пловдив, организирана от в. "Стандарт".

Митеран дойде с шефа на Лувъра. Започнах аз да му разказвам за България. Да се ядосвам. Попитах го идвал ли е у нас, а той, като му говоря, се сеща за Румъния. Тогава му казах: "Ако питаш всяко дете в Кърджали кой е Пикасо, то ще знае. А вие знаете ли кой е Владимир Димитров-Майстора? Не, защото по-далеч от носа си не виждате. А ние имаме такива богатства, че можем целия Лувър да купим." Хванахме се на бас и се разбрахме да дойде у нас, разказа Рашидов. Той подготвил специална тридневна програма за госта си и обиколили различни културно-исторически обекти в България. На финала седнали на вечеря във Френското посолство.

Такова напрежение беше, че ми беше трудно да преглъщам пилешкото. На десерта той ми каза: "В културен шок съм. Спечели голям бас, чакам те в Париж." Така стана работата с изложбата в Лувъра. Нали знаете, че повечето от войните са тръгвали от леглото, а повечето мирни договори са сключвани на маса. Този спечелен бас ми даде самочувствие. Имаме основание да сме горди, каза министърът на културата. 

Рашидов не скри, че най-много го дразни липсата на самочувствие сред българския бизнес и институциите. Лежим върху четири културни пласта, имаме толкова много история, стотици гробници, но никой не знае за тях. Ако всяко правителство откриваше и реставрираше по една гробница на година, вече щяхме да имаме дестинация за чудо и приказ. Богата държава сме, но говорим, говорим и все се случват полуфабрикати. Не умеем да се рекламираме и да продаваме културен продукт, каза Рашидов и даде пример: "Отворете всяко предложение за екскурзия в Париж например. На единия ден кацаш на Шарл дьо Гол. Вечеряш. На втория те водят в Лувъра и гара Д`Орсе. На третия е Триумфалната арка, Сакре Кьор и Монпарнас. На четвъртия Версай и Айфеловата кула. На петия те оставят на си напазаруваш сувенири и те изпращат на летище Шарл дьо Гол. За това ти вземат 1400 лева. Защо всеки се натиска да види тази пуста усмивка (на Мона Лиза), а ние лежим върху четири култури и никой не ни знае? Комплексари сме."

Той бе категоричен, че гостуването на българските чудеса в Лъвъра ще е най-значимото събитие за страната ни в Париж след участието на Първото световно изложение през 1900 г.

Лувъра е държава в държавата. Всеки божи ден там влизат 30 000 посетители. Само 10 процента от тях са французи, защото те не ходят - нали им е наблизо. Този музей няма политика да показва чужди колекции, а само свои. Досега е представяна само една от Азербайджан. Сега 1628 експоната от 17 български музеи ще гостуват там. Всеки знае къде е Мона Лиза, но не и къде са маските на Севт ІІІ и Терес. Затова акцентите в "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България” ще са точно върху тези съкровища, заяви Рашидов. 

Гостуването на българската експозиция в Париж ще бъде съпътствано от редица събития. Едно от тях министърът на културата урежда след хитър ход.

Чаках дълго време за среща с нунция на катедралата  Нотр Дам. Влязох при него с два диска на камерен ансамбъл “Йоан Кукузел-Ангелогласният”. Поисках да ми даде разрешение да пеят в катедралата, макар да знам, че е невъзможно. Предложих му да чуем част от записите. Отидохме в друга стая. Пуснахме музиката и усетих как започва да се надига, да се възвисява към началника си. Предложи ми 200 билета от продадените да са приход за нас, а останалите - помощ за църквата. Веднага се съгласих, разказа министърът на културата.

В рамките на престижното гостуване на съкровищата на България в Париж ще има и редица други събития - премиери на книги, изложби на съвременни художници, концерти с музика от наши композитори. Ще има Кръгла маса с френски режисьори и продуценти и българските им колеги.

Идеята ни е да реализираме един стар проект, предложен още от Антон Дончев -"Походът на богомилите от Тракия към Франция". Ако се получи подобна копродукция, ние веднага ще отпуснем средства за нея, завърши Рашидов. 

Той не пропусна да разсмее присъстващите на дискусията в Дома на културата, след като на няколко пъти обясни, че е леко ленив и разсеян, защото главата му е пълна с гной вследствие на тежка форма на синузит. Дори допреди лежал в болница заради проблема./Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
гого

гого

13.03.2015 | 20:11

А БЕ ДРИСЛЪОВЦИ , КАКВО РАЗБИРАТЕ ОТ ИСТОРИЯ , КУЛТУРА СЪКРОВИЩА , ЛУВЪРА . ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ КРАВИТЕ , ВРЕМЕ Е ДА РИНИТЕ ЛАЙНАТА . А ВИЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ С НЕЩА ЗА КОИТО ГИ БЪРКАТЕ С КРАВИШКОТО АКО . ТУК НЕ СТАВА ДУМА ЗА КРАВАРНИК , А ЗА МУЗЕИ . А ВИЕ СИ ЛИЧИ ЧЕ НЕ ГИ СХВАЩАТЕ ТЕЗИ НЕЩА . ПРОСТЕНО ВИ Е , НЕ СТЕ УЧИЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ТРЕТИ КЛАС .

Отговори
0 0
небеттепе

небеттепе

13.03.2015 | 18:36

С такива видни \"реставратори\" като Фърков, Тотев, Кисьов Г-н министъра ще има да чака някой да се гордее с \" реставрацията \" на Небеттепе. Да не се прави на \"удерен\" , министъра, който обясни преди време на депутатите, че проекта за Небеттепе е законно \" ОДОБРЕН\" от М.К. Сега щял да се съгласи с мнението на раставраторите. Тотев е \"озаконил\" всичко , и прави обсъждане \" от кумова срама\" да се озакони далаверите. Другите му припяват и се съгласяват. Б.Димитров каза - точка по въпроса ! Заради такива \"бълхи\" като Б.Димитров, Тотев , Фърков и Кисьов може да изгори юргана на бат Бойко, който няма представа как го манипулират.

Отговори
0 0
ясно

ясно

13.03.2015 | 17:23

ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ БЕЗ БОЙ.АМА В ПЛОВДИВ СЪЩОТО

Отговори
0 0
ha ha

ha ha

13.03.2015 | 15:34

mnogo bokluci ste snimali

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?