2374

Бардът на Висоцки вдъхновява учениците си с китара

Наричат пловдивчанина Илия Желев „Бардът на Висоцки”. Той обаче предпочита песните на друг невероятен руски изпълнител - Юрий Визбор. Бивш преподавател по руски език, а след това и учител по физическо, Илия е един от малкото учители, който свири с китара на учениците си. Родом е от Девин, а дядо му - Илия Узунски, е прочут майстор на гайдата и кавала. Сега Илия преподава вече 21-ва година в люлката за известни личности училище „Душо Хаджидеков”. В нековидните години е участвал в 6-7 музикални фестивала всяка година на всичките пее руски лирични и фронтови песни.  

 

Никога не се изживявам като бард или голям певец. Бард е древна келтска дума, която значи пътуващ музикант - какво общо има това с мен! Аз съм един от многото изпълнители на руски песни и се чувствам щастлив от това. Това е първото, което казва Илия Желев. И обяснява как се притеснява да не излезе, че се прави на голям изпълнител. „В Пловдив има много певци на руски песни, но не знам защо те не се показват”, заявява той.   

Методът му на освежаване на часовете с музика се ражда от само себе си. Първо работил 5 години в изчислителен център като преводач на техническа литература. След промените решил да подхване нещо други и станал учител по руски. Тогава започнал да използва китарата си в час. „Музиката винаги ми е помагала. Когато видя, че децата са изморени - вадя китарата. И винаги забелязваш, че им е приятно”, спомня си учителят. През годините организирал мероприятия по събиране на руски чай - където на една маса сядат деца и родителите.

В началото децата винаги са изненадани и след това им става много приятно. „Гледам всичко да е свързано с темата”, добавя той. След време решил да придобие трета специалност - учител по физическо възпитание - този път заради намаляването на часовете по руски език. И пак от време на време вземал китарата, за да свири в час. За последно направих това около коледните празници миналата година - тогава пяхме празнични песни. Това ободрява децата”, казва Илия Желев.

От 2000 година преподава в ОУ „Душо Хаджидеков”. Казва, че има прекрасни деца, с които да работиш е песен. Има и трудни деца. Съвременните хлапета са много умни и много информирани в областта на компютърните технологии.

На концертите на любителите на руските песни го представят все като „Бардът на Висоцки”. „Моят любимец е Юрий Визбор. Майка ми пееше много негови песни”, разказва Илия. Визбор е уникален изпълнител - освен че има над 300 авторски композиции, той работи като актьор, режисьор, ски инструктор и алпинист. Изпълнява ролята на Мартин Борман в класиката  „17 мига от пролетта” и умира само на 50 години.

„В песните му има красота и вяра. Усмивката му излъчва доброта”, казва Илия. Други негови любимци са Булат Окуджава и Висоцки. Харесва и Муслим Магомаев, Едита Пиеха и Лев Лещенко. В Девин още държи старата си китара. Дядо му е майсторът на гайдата и кавала - Илия Костадинов Узунски.

По руските песни го запалила майка му. От нея научил повечето руски естрадни песни. Илия и неговият брат близнак сядали от двете <210> страни и започвали да пеят с нея. „А тя пее много вярно. Пее песни и от българската естрада. Мама много обича да пее песните на Едита Пиеха, Лев Лещенко и Йосиф Кобзон. Те са били много популярни в годините на нейната младост”, обяснява учителят с китара.

Чул Висоцки още като ученик. Пускали са го по българското радио. „Няма да забравя, когато почина - бях в казармата и по радиото го съобщиха. Все още знаех малко за него”, признава певецът.

Той не е съгласен с крайните оценки, че сегашните деца не са като предишните поколения. „Съвременните деца са много умни и информирани в областта на компютърните технологии. Но всички деца - и предишните, и сегашните, се ободряват, когато извадиш китара в час и им попееш нещо свързано с това, което учат”, казва Илия Желев.

Никога не пее от суета. Стреми се да предаде на хората вълненията си и красотата на песента. „Наградата е, като видиш, че хората от публиката започват да си припяват”, казва Илия Желев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?