Българските букви стават трибуна за поетично четене

Друга специална и по-различна инициатива, част от фестивала „Пловдив чете“, несъмнено са пейките във формата на букви от българската азбука, които бяха в Берлин до 30 септември. Те ще останат на площад „Централен“ до края на седмицата, а в неделя, точно в 12:00 часа ще се превърнат и в трибуна за четене на стихотворения от гост авторите Мирела Иванова, Георги Господинов, Надежда Радулова и Петър Чухов. Освен собствени творби, всеки от тях ще прочете по един стих на любим техен пловдивски поет. Сред изборите са Добромир Тонев, Иван Теофилов, Малина Томова и други. Така съвременните автори ще отдадат своята почит към други съвременни автори. 

Проектът „Българските букви“ представлява 14-те на брой букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбуки: Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Създаден е от куратора Тодора Радева – създател на фондация „Прочети София“, архитекта Иван Иванов и художника Кирил Златанов. Интересен факт е, че той се е вдъхновил за буквите именно по време на престой в Пловдив.  

Още в далечната 2013 година Кирил е гостувал на фестивала на ул. „Отец Паисий“ и си е помислил колко интересно би било да се пръснат букви от цялата азбука, из целия град. Целта е било да се откриват от хората, включително част от тях да са скрити. Аз регистрирах фондацията на следващата година с идеята да свързваме литературата с градското пространство. Да сблъскваме минувачите с по-нетрадиционен вариант на родното изкуство. Няколко години по-късно, кандидатствахме по културната програма на Евро председателството за 2017 година и ни одобриха. Задължително държахме да включим произведения от съвременни български писатели. 

Заради по-нисък от очаквания бюджет решихме да направим само 14-те, уникални за кирилицата, букви. Това помага и на пътешествията в чужбина, защото позволява на хората да видят нещо непознато за тях. На табелите в другите държави слагаме кратка информация за историята на кирилицата и превеждаме стихотворенията на съответния език. Интересът е голям. Статистика показа, че във Франция например над 500 000 човека са посетили мястото до Сена. В Берлин пък туристическите корабчета приканваха гостите си да видят буквите и поезията“, коментира Тодора Радева. 

Проектът обръща специално внимание на съвременната българска поезия, защото тя е продължение на класиката. Сегашните автори са бъдещите класици, които фондацията се стреми да подкрепи. 

След Пловдив, „Българските букви“ ще отпътуват за Будапеща. За 2021 година има запитвания за посещение в Женева, Мюнстер и Франкфурт. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?