71

Българският П.Е.Н. център номинира Георги Господинов за Нобелова награда

Българин е номиниран за Нобелова награда. Това е Георги Господинов. Отличен е от българския П.Е.Н. център, съобщи пред "Площад Славейков" секретарката на писателската организация Анжела Димчева.

По думите ѝ, решението е било взето през януари 2022 г. П.Е.Н. центърът е написал номинацията и я е изпратил още същия месец в Шведския нобелов комитет. Номинацията е подписана от председателката на П.Е.Н центъра Здравка Евтимова.

 
Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател. Романът му "Времеубежище" получи голямата италианска литературна награда "Премио Стрега Еуропео", номиниран е за друга италианска награда – "Грегор фон Рецори", беше обявен за роман на годината през 2021 г. от Фонд "13 века България", спечели голямата награда за литература на Атина.

Георги Господинов е превеждан на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди през годините и е лицето на българската литература днес по признанието на академичната критика не само у нас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Откога  и дебили се номинират

Откога и дебили се номинират

25.05.2022 | 21:08

Браво Браво Още 300 пъти за Господин Георги еднокнижника обслужващ днешната конюнктура Да бяхте номинирали и оня от Банкя дето е прочел първите странички от книжката за Винету А кък забравихте да номинирате великия Мултак Направо Непростим пропуск Под сянката на такива номинаций спокойно да отдъхват костите на Вазов неноминирани Ама кой е този Вазов Ама кой днес чете неноминирани Вазов Днес ние четем Господин Георги даже и го препрочитаме И Мария Бакалова таз звезда пусната ни от небосклона на Оскарчо Ко прай тя Дъл си е събула бикините скоро не сте ни информирали

Отговори
2 2
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

25.05.2022 | 20:51

По соросоядска линия може и да му я дадат, а най-вероятно - не!

Отговори
2 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?