Следвайте ни

Българският филм "Бащата" влиза в надпревара за Оскар

viber icon

Всяка година в Наградите на филмовата академия на САЩ – Оскар, има категория за чуждоезичен план. През годините много впечатляващи ленти са били предлагани от България, но нито една не се е увенчала с успех.

Тазгодишното заглавие, избрано от Комисията по избор на българско предложение, е „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Това е второто кино творение на тандема, което бива избрано да се надпреварва в Оскарите. Излезлият през 2017-та „Слава“ също бе номиниран. 

Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, показван е на фестивали по цял свят и продаден за разпространение в над 10 държави. 

В „Бащата“ участие взимат актьорите Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова, Христофор Недков, Боян Дойчинов, Николай Тодоров; със специалното участие на Иванка Братоева и Маргита Гошева. Филмът е копродукция между България и Гърция. Разказва за приключенията на баща и син, загубили най-скъпия си човек – съпруга за единия и майка за другия. През нейната смърт те се сближават повече откогато и да е било, като междувременно осъзнават всички грешки, допуснали в живота си. Така откриват пътя си един към друг, както и към покойната. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?