2374

Български зограф строи магистрала в една от най-големите катедрали на Виена

Известният творец Диан Костов прави реверанс към австрийците с икона по Густав Климт

Магистрала строи в една от най-големите катедрали на Виена - Вотивкирхе, зографът Диан Костов. От 16 до 29 май той ще представи в австрийската столица концептуалната си изложба „Кръстопът - цената на избора“.

Проектът, включващ 70 икони, постери и стенописи, ще започне още от входа на катедралата и ще посрещне публиката, изправяйки я пред кръгово кръстовище. То символизира възможностите, пред които е разколебан всеки един от нас. Това са избори на индивидуалния ни път, които имат последствия и носят своите отговорности и трудности.

Катедралата ще бъде разделена на три части, като всяка от тях ще има своето послание и ще носи различно преживяване - „Накъде отиваме“, „Пътят“ и „Кой си ти - цената на избора“.

В първата част на инсталацията ще има път

- 40-метрова магистрала, символизираща бързия ход на времето, в което живеем, стремежите и желанията ни. До светещите платна на кръгово кръстовище ще бъдат разположени истински ябълки - символ на изкушението. „Вървейки по този път, ние не можем нито да намалим скоростта, нито да се завърнем. Трябва все повече и повече да увеличаваме усилията си, докато не стигнем до пълно изтощение и безпътица“, казва творецът.

Втората част на изложбата е разположена в централния кораб на църквата и в нея ще бъдат всички икони - 10-те Божи заповеди, пресъздадени като картина. Там е и творбата на Костов по Густав Климт, която е своеобразен реверанс към австрийците. „Във Виена Климт е комерсиализиран, той е по всички сувенири, но моят прочит е различен“, посочва зографът.

От двете страни ще има платна по 6, 7, 8 метра с изображение на небе. Над цялото пространство ще „летят“ птици.

Третата част от изложбата започва с трънен венец, под който има поставено огледало. Символиката на венеца е, че някой вече е платил цената за нашите трудности и грехове и за нас остава да се погрижим за изборите си. След това на монитор ще има кратко филмче, в което на въпроса „Къде усещаш Господ?“ ще отговарят малки деца, възрастни хора и изявени професионалисти от различни сфери на науката. Накрая на изложбата ще бъде поставена инсталация „Кой си ти?“. Пред нея

всеки ще може да си зададе най-важните въпроси,

вглеждайки се в себе си пред очите на Господ, обяснява Диан.

Автор на концепцията за инсталацията е неговата съпруга и муза - психологът Милена Ташкова. „Признателен съм ѝ за съпричастността и усилията, които влага в съвместната ни работа, казва Костов. Той благодари и на Община Костинброд, Българския културен институт във Виена, Мултипринт, Гопет транс, Психодраматична работилница и всички хора, с чиято подкрепа се осъществява проектът.

Костов и 25-членният му екип ще редят творбите в емблематичната църква непосредствено след мащабна гостуваща изложба на Микеланджело и „Сикстинската капела“.

Малко са творците, които имат шанса да застанат

редом до най-големите гении в историята на изкуството.

А когато говорим за български автори, това е още по-невероятно и престижно. Диан обаче е напът да завладее австрийската публика със смелите си творчески предизвикателства.

„Днешният ден изисква от нас множество и трудни избори. Устремени към успеха и благосъстоянието, ние често забравяме и нарушаваме някои от най-важните си ценности и добродетели. Посланията, които ни заливат, още повече ни карат да сме част от една надпревара, в която трудно ще спечелим и ще постигнем духовен мир. Опитваме се да сме по-състоятелни, по-красиви, по-здрави, по-млади, но сме все по-задъхани и уморени. Повлияни от идеите за толерантност и приемане на различието, все повече губим границата на редното, хуманното и красивото. Религиозността все повече става външно обредна или суетна, такава, която се появява, за да ни донесе усещане за екзотичност или пък да ни помогне да се справим с чувството си за вина и обострена съвест“, убеден е творецът.

Той е поканен от свещеник д-р Фарудия да реализира своята изложба още през 2020 г. Пандемията обаче осуетява мащабната идея. По-късно поканата е подновена, нещо повече - среща огромната подкрепа от страна на изкуствоведа д-р Берхард Бьолер, който се изказва изключително ласкаво за творчеството на Костов. „От 20 години се занимавам с изкуство, но никога не съм виждал нещо, което дори да се доближава до произведенията му“, заявява Бьолер.

С благодарност към Създателя

Катедралата Вотивкирхе във Виена е осветена на 24 април 1879 г. и се смята за една от най-важните неоготически свещени сгради в света. Тя е издигната след покушението над Франц Йосиф I на 18 февруари 1853 г. в знак на благодарност, че императорът оцелява. В момента тече близо 30-годишна реставрация на Вотивкирхе и изложбата „Кръстопът - цената на избора“ е едно от първите събития, което ще се проведе след премахване на скелето във вътрешността на църквата.

Кой е той?

Диан Костов е български художник и иконописец, завършил "Иконография" във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Като творец той се стреми да избяга от утвърдените начини за представяне на иконните изображения и влага в тях символи от времето, в което живеем.

Самият той казва, че „пред съвременния зограф има два пътя - единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“. Освен множество изложби в България и света, художникът изографисва и редица църкви. Изписал е свети Николай в Обрадовския манастир, св. Георги в Пловдив, св. Георги в Дупница, св. св. Константин и Елена в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония. През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII световно биенале за модерно изкуство - Флоренция, със своята инсталация „Кой си ти?“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?