Българка в Япония: Тук наричат Сиромашки "сенсей"

Хиляди японци се възхищават на скулптурите на пловдивчанина Цвятко Сиромашки и произнасят без никаква грешка името му. И към него добавят задължителното „сенсей” – „учителю”.

Това написа на стената си във Фейсбук живеещата в Япония българска писателка и бивше културно аташе Юлияна Антонова. 

В него тя припомни колко се харесват двете скулптури на Сиромашки ,които са в музея на камъка в град Ибараки.

На тях има надпис на кирилица и с японски йероглифи. 

Както Марица.бг писа, скулпторът е изработил на място две творби от гранит. 

Ето какво пише Юлияна Антонова:

„Писмо до пловдивските ми приятели от Япония

Мили приятели от Пловдив, 

Знаете от моите нееднократни изповеди от Страната на изгряващото слънце, че съм влюбена във вашия град – древен, уникален, стойностен. Усещам дъха му. Да, за мен Пловдив има под едното тепе своя дъх на препечени сини сливи с индрише, под другото на печени зрели ябълки с канела. Вдишвам го и очите ми се премрежват от сълзите, които рукват. 

Отлично си спомням, че градът ви има около 340 000 жители. Хайде сега да го умножим по две. Стават 680 000. Нали? Нататък оставам за вас – още по две тези 680 000, моля! После резултатът още по две, и пак по две, по две… Ще попитате – защо ли?

 

Отговорът е съвсем лесен и най-важното точен!

Ето толкова японци, скъпи пловдивски приятели (по две, по две и всеки резултат отново по две и по две.. и пак, и пак…) това е броят на стотиците японци, които знаят да произнасят съвсем правилно имате на вашия съгражданин Цвятко Сиромашки. 

И колкото пъти го кажат, те навеждат глава в поклон. И към името му следва онова тяхно задължително за уважение – “учителю”. „Сенсей!” Със своите скулптури в префектура Ибараки, в музея “Признателност, изнесена върху камък”, с шрифт изписан най-отгоре на кирилица а отдолу с йероглифи са неговите две произведения, които са видяни до момента от хиляди японци и техният възторг продължава да подчертава уважителното и голямото “Сенсей!”. Не се дава на всеки, да знаете.

Приятели, имате в града един сенсей - учителя Цвятко Сиромашки. Така както аз се гордея с него далече от Родината ми и си спомням всеки миг от откриването на скулптурите му през 1996 година, краткото ми приветствено слово като културно аташе в посолството ни в Токио и поканена от учредителите на Музея, така и сега, в тази късна токийска вечер ви изпращам моята обич, мили пловдивчани. 

Поднасям дълбокото си уважение към теб – учителю Сиромашки! Ще продължа да живея с прекрасното усещане за теб с това “по две, по две, по две, и пак…и пак…”, докато доизградим моста на безценното приятелство между двата народа, които ти положи с толкова любов и талант през онази 1996 година!”

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ФАРАОН

ФАРАОН

23.04.2021 | 20:13

ВЪТРЕ В ГЛАВИНАТА, ДА ОСТАНАТ САМО СКОРОСТИТЕ И ТОВА БУТАЛЦЕ. И СЛАГАТЕ СТАНДАРТНИ ИНДУСТРИАЛНИ СЕМЕТРИНГИ ОТ 2 СТРАНИ! ДА МОГА ДА СИ ГО МИЯ С ПАРОСТРУЙКА.

Отговори
0 0
ФАРАОН

ФАРАОН

23.04.2021 | 20:07

НИНДЖА, ИМАМ ЗАДАЧА ЗА ТЕБ. ИСКАМ ДА МИ НАПРАВИШ КОНТРА ЗА КОЛЕЛОТО, НО НЕ С НАКЛАДКИ. А КАТО ЗАВЪРТЯ НАЗАД, ДА ИЗЛИЗА БУТАЛО ОТЛЯВО ОТ ОСТА И ДА ЗАДЕЙСТВА ХИДРАВЛИЧНА СПИРАЧКА ЗА ЗАДНАТА И ПРЕДНАТА ГУМА. С РЕГУЛАТОР НА НАЛЯГАНЕТО ЗА ОТПРЕД, ДА Е ПО-ВИСОКО. И НАКЛАДКИТЕ ДА СА ПО-ГОЛЕМИ ОТ СЕГАШНИТЕ, ДА НЕ МИ СЕ ИЗНОСВАТ БЪРЗО. А ДА ВИДИМЕ, СТАВА ЛИ НЕЩО ОТ ВАС :)

Отговори
0 0
Syper

Syper

21.04.2021 | 18:12

Plovdivchani maina a ne Vejdi pomako.

Отговори
0 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?