Следвайте ни

Българин притежава най-красивия порцелан на Люксембург

viber icon

Регионален етнографски музей – Пловдив ще покаже уникална колекция от над 300 изрисувани порцеланови чинии, които са притежание на българина Атанас Атанасов. Изложбата ще бъде открита на 10 април. 

Сувенирните чинии са събирани години наред от българина, който работи и живее в Люксембург. Всички те са изработени от световноизвестния производител на порцелан Villeroy&Boch.

Колекцията съдържа над 300 рисувани експоната, свързани с културното наследство и природните богатства на Люксембург. 

Изложбата е разделена на различни теми, които са част от историята и традициите на херцогството: архитектура; региони, градове и общини; институции, важни годишнини и международни събития; светци покровители на занаяти и графства. В тези раздели има мини-колекции и подтеми, за да може да се онагледи историческият разказ. 

Богатото архитектурно наследство е представено в сувенирните чинии с множество изображения на замъци, превърнали се в своеобразна емблема на Люксембург. В страната има запазени над 100 замъка от Средновековието, част от които са туристическа дестинация, а останалите се обитават и до днес. Друга гордост са изображенията на различни градове, емблематични сгради и мелници.

Географски региони, градове и общини са следващото тематично ядро в изложбата, което представя селища, културни паметници, градски символи и поминъци по долината на река Мозел. 

Велико Херцогство Люксембург родно място на компанията Villeroy&Boch. Още през ХVІІІ в. майсторите Бох и Вилероа, независимо един от друг създават фабрики за порцелан и изображения върху него с печат. През 1836 г. двамата собственици подписват споразумение за създаване на съвместно предприятие под името Villeroy&Boch. Изложбата ще продължи до 15 юни.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?