49
Следвайте ни

Българи и японци показват изкуство от стари кимона

viber icon

Двете редки и малко известни японски изкуства - темари и кири-е, ще бъдат представени на изложбата „Красотата на Япония”, която тръгва на 6 ноември в залата за временни експозиции на Градската художествена галерия. Тя стартира без официално откриване заради мерките против ковид. В нея ще участват наши и японски автори. 18 души от тях са от Страната на изгряващото слънце - нещо, което се случва за първи път у нас.

Те показват над 120 експоната от изкуството темари и кири-е. Те са поканени от сдружение „Накама”, японската галерия “Senga Art & Space” и посолството на страната. Изложбата е част от Дните на японската култура и ще продължи до 24 ноември. Ще бъдат допускани посетители със зелен сертификат или отрицателни тестове.

Изкуството темари се появява през средните векове. При него се използват парчета от стари кимона, които се обвиват като топка с текстил. „Така японците са правили играчки за децата си ​- има темари, които са с диаметър 2 сантиметра, има и такива, които достигат до половин метър”, обясни за "Марица" Ани Иванова от сдружение "Накама". На 6 ноември в галерията ще гостува Рали Донева-Коева - единственият сертифициран автор на темари у нас.

Кири-е е още по-древно и считано за изчезващо изкуство. То пристига от Китай през 9. век и в него се използват парчета стара хартия, от които се създават картини. На 14 ноември от 12 часа собственичката на галерия „Senga Art and Space” сенсей Маяно Онодера ще представи изкуството кири-е в онлайн лекция. Срещи с част от българските автори ще има на 6 и 7 ноември в галерията на ул. „Княз Александър I“ №15 от 12 до 18 и от 11 до 17 часа.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?