2374

Балерини от С. Македония радват пловдивчани с атрактивния спектакъл "Госпожиците от Авиньон"

На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната опера на Северна Македония, ще представи балет в 9 картини „Госпожиците от Авиньон“, вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветен на неговите музи. Хореографията се развива на фона авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят. Въпреки че е определян като модерен, спектакълът носи основните елементи на класическия балет. 

„Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „Госпожиците от Авиньон”, една муха кацна на платното. Тя започна да бръмчи, да лети от единия до другия край на картината и да я разглежда с кураторска прецизност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки. В този момент в съня си скицирах текста на „Госпожиците от Авиньон”“ – споделя авторът на либретото Сашо Димоски.

В главните роли пловдивската публика ще види примабалерините Александра Миялкова и Мими Поп-Алексова Атанасовска и балетни солисти на Националната опера и балет на Северна Македония.

Хореограф и режисьор на спектакъла е директорът на Балета на Националната опера и балет в Скопие, Олга Пано. Тя е най-утвърденият балетен хореограф в страната си. Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017 година е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина.Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.Гастролът на балетната трупа на Националната опера на Северна Македония е по покана на Опера Пловдив и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България. По линия на културния обмен Опера Пловдив ще представи «Дългата коледна вечеря»  в Скопие седмица по-късно. Националният балет на Северна Македония и неговите солисти са познати на публиката на OPERA OPEN с участието си в спектаклите „Дон Кихот“,  „Лебедово езеро“ и „Ана Каренина“.

Билети за „Госпожиците от Авиньон“ се продават на касата на Операта, мрежата Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Какви други интересни събития можете да посетите в града тази седмица, четете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
балетМАЙСТОРСКА "магистратура" от АМТИ +И +ЦИРК? Хибрид с инженерство?

балетМАЙСТОРСКА "магистратура" от АМТИ +И +ЦИРК? Хибрид с инженерство?

29.01.2023 | 18:04

Колкото по-високопарни са СЛУЖЕБНИТЕ ВЪЗТОРЗИ на кадърника АрхеоКулТурист Панов от администрацията на баскетБОЛНИО мозаклия = толкова по-дълбоко затъва Градът в тинята на тъпоъгълна плиткоумна изкуствена наукоподобна ХАЛТУРА от която Поколения Майни трудно ще се очистят... Г7з7т им да не би да НЕ Е ОТЗАД НА Г-ЦИТЕ?

Отговори
1 0
балетМАЙСТОРСКА "магистратура" от АМТИ +И +ЦИРК? Хибрид с инженерство?

балетМАЙСТОРСКА "магистратура" от АМТИ +И +ЦИРК? Хибрид с инженерство?

29.01.2023 | 17:54

#КОЙ "професор" (и за колко) ДИПЛОМИРАШЕ БАЛЕТМАЙСТОРИ В 2005? каза: 22:24ч, петък, 27 януари, 2023 в 22:24ч Най-могъщи интелекти не успяват да открият в 2005 какви нашенски професоря (и по каква тарифа?) са раздав… присъждали БАЛЕТ“МАЙСТОРСКИ“ МАГИСТРАТУРИ от Тепето на заможни албанки? В инфлацията по колко ги дават? Таню (арх. Стоян Манчев с Красимира КОЛДАМОВА) не бяха в Европейската Столица – това е сигурно. Намирисва на нещо гнило, на МЕНТЕ . . . КАЛИНКИ ПЛЪЗНАХА ИЗ ОПЕРИТЕ Отговор "александровото 'оро" =ВРЪО' НА ТАНЦОВИО KITSCH каза: 22:47ч, петък, 27 януари, 2023 в 22:47ч ТЕ ТИ ГО И ВРЪО’ НА ТАНЦОВИО КИЧ, братия бугаре: = https://www.youtube.com/watch?v=krgVMa3xk34 = Ако оставите на „ОпераОпън“ и на ЗИКОвио АрхеоКулТурист П.П. да култивирВат Култу… ХАЛТУРАТА у Градо = скоро че ги стигнеме албанците – па може и да ги надминемЕ Отговор под козирката на ИГРИЩЕ БОТЕВ каза: 20:20ч, петък, 27 януари, 2023 в 20:20ч Дали на Хиподру… пардон, на ВЕЛОдрома ша балетирват или на световното ИГРИЩЕ БОТЕВ? Само питам, да знам къде да предлагам КебапчеНаКлечка с БИРИЧКА по добросъседски Отговор магистър от АМТИ (Диамандиев) +И +ЦИРК =затова в Пловдив каза: 21:10ч, петък, 27 януари, 2023 в 21:10ч Шом магистратурата на г-ца Пано / Панго е от Диамандиевия Филиал на Консерваторията за Народна Музика и Танци ествествено е да гостуват в Столицата, а не в някаква си …София (SofiaDanceWEEK, SofiaDesignWEEK я как мигрираха към Румелията дека се лесно цица от Будалите)

Отговори
1 0
Батко

Батко

27.01.2023 | 18:00

Друго си е в европейска страна, парното работи в залата, не е като да не работи в РСМ ;)

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?