Следвайте ни

Балабановата къща приютява мозайки от поколения артисти СНИМКИ

viber icon

До края на месец януари пловдивчани и гости на града ни могат да разгледат впечатляващата изложба „Съвременни пловдивски мозаисти“, позиционирана в Балабановата къща в Стария град. Експозицията среща няколко поколения мозаисти – 15 утвърдени художници, както и ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“. 

Това е вторият път, в който представям творби на учениците от НХГ. Те са много талантливи деца и искаме да почувстват тръпката от едно сериозно изложение, което се надяваме да ги запали още повече да работят върху полето на мозайката“, коментира за „Марица“ Крум Шаранков - член на   сдружение „Асоциация на българските мозаисти“ и двигател на изложбата. 

В експозицията са включени невероятните пана на Дамян Дамянов, Димитър Киров, Ирена Янчева, Кристина Кутлова, Кольо Мишев, Крум Шаранков, Марко Томов, Никола Владиков, Стамат Иванов, Анастасия Кметова, Аршак Тжикян, Владимир Дамянов, Васка Атанасова и Вячеслав Есенков. 

Съчетанието между мозайки, метал, въжета, дори руда, оставят следа в съзнанието, която ще ни следва дълго. Същевременно виждаме как младежите от НХГ се насочват към по-модерни форми и фигури от ежедневието, като животни, портрети и прочее. Мозайките са най-трайното, но и може би най-трудоемко приложно изкуство. Отнема месеци за изработката на една картина, много търпение и умение. 

Сами по себе си учениците живеят в едно ново време. Самото училище има много богат фонд, под ръководството на Кристина Кутова. Иска ми се тази изложба да се превърне в традиционна, защото в Пловдив има сериозни автори, с големи постижения, които заслужават внимание. В града ни има повече мозаисти, отколкото в цялата страна взети заедно. Благодаря на ОИ „Старинен Пловдив“, че ни дава възможност да показваме нашите работи“, допълва Крум Шаранков. 

Той организира и Международен фестивал на мозайката в Пловдив, кръстен „Балкански мостове“. Тази година предстои да се осъществи третото издание, което ще се открие на 16 април. То също е подкрепено от ОИ „Старинен Пловдив“, а на последното издание са се продали мозайки от България, Сърбия, Македония, Австралия и други държави. 

Изложбата „Съвременни пловдивски мозаисти“ е с вход свободен. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?