46

Бай Петър е най-възрастният цигулар в Тополово

Николай Чапански, 

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, 

[email protected]  

 

Петър Чуртов е най-възрастният и единствен цигулар в асеновградското село Тополово, известно навремето като „селото на цигуларите”. Дядо Петър и неговата баба Дора са юбиляри тази година и празнуват 90 житейски години и 68 г. откакто са семейство - диамантена сватба. В Тополово го наричат „царят на мухабетите”, а той твърди, че без цигулка и музика не може да живее. Благодарение на тях и сговора в семейството са стигнали до тези достойни за уважение години. Не слагат на трапезата си каквото и да е. Отдавна са загърбили мазните храни, червеното месо и всички видове колбаси. Основно консумират зеленчуци от собствената градина, мляко и сирене от фермерите в селото и понякога си позволяват бели меса от пиле или риба. В един глас казват, че това е менюто на дълголетниците и сигурно е така.

Петър Чуртов е роден в родопското село Широка лъка и е зет в Тополово от 1955 г. Уволнил се от казармата и решили да се задомят с баба Дора в Тополово, като няколко години преди това си кореспондирали с писма. Въпреки беднотията вдигнали голяма сватба и на нея свирил прочутият цигулар Раиф (Райчо Асенов) със своята група.

"Тогава на сватбата видях това чудо - цигулката, и толкова много ми хареса, че реших да се науча и аз да свиря. В нашия Родопски край бях виждал и чувал само гайди, но цигулка - никога. Голям мерак ме налегна и с още двама приятели отидохме до Асеновград и от там с файтон до Пловдив - да си купувам цигулка. Избрах си една и голяма радост - все едно съм си купил скъпа кола. Раиф ми показа някои тънкости и започнах да свиря денонощно, докато се науча. Направихме малка група и започнаха да ни канят по вечеринки и сватби. По едно време започнаха да искат песни, на които не знаем думите. Ходил съм над 20 км в Дълбок извор, за да слушам Недялка Керанова как пее „Първом, първом, кат те видях“ и да науча точно думите. Сега е лесно, всичко има, а тогава нямаше откъде да научиш нищо", разказва Петър Чуртов.

И днес след толкова години не минава ден, без да хване любимата си цигулка. Припомня си стари мелодии и песни, но за съжаление няма на кого да ги предаде. Навремето Тополово се е славило като селото с най-много музиканти, начело с прочутия кларнетист Асен Димитров-Тополовеца от който се е учил дори проф. Петко Радев. От тук са родствените корени на Иван Бойчев - дългогодишен инструменталист в оркестъра за народна музика на Българското радио и ръководител на оркестър „Извор“, Красимир Райчев от Асеновградската народна група, Райчо Джангозов от Леновската група и много други. 

В къщата на Дора и Петър Чуртови не се говори за болести и лоши неща, защото в нея царува добротата, позитивното настроение и музикантският дух. 

"След жената, цигулката ми е най-верният спътник в живота", казва с усмивка дълголетният музикант от Тополово, който преди няколко години направи и записи в студиото на Димитър Ангелов от Асеновград.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Васил

Васил

07.08.2023 | 22:08

Жив и здрав да бъде господин Чуртов! Един прекрасен човек и приятел! Нека бъдат живи, здрави и дълголетни! Поздрави!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?