Следвайте ни

Бабинден е, празнуват всички

Църквата почита малко известен български епископ

viber icon

На 8 януари се чества Бабин ден по новия календар - Григорианския, на 21 януари - по стария Юлианския. Така е точно от сто години насам, откакто Българската държава приема Григорианския календар през 1916 г. Разликата са 13 дни.

Бабинден е женски празник, посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и  децата. 

Етнографската традиция разказва, че денят се подчинява на почитта и уважението към възрастните жени, които са помагали при раждането на момичетата, т. нар. бабуване.

Езическите ритуали идват от древността, от далечните славянски времена. Навремето са къпали малките деца и са ги мажели с мед и масло, наричали са им различни орисии. Бабите пък са кичели с дарове, с червени чушки и вълна. Всичко това е ставало скришом от мъжете, а ако някой от тях се промъкнел в дамското царство, го засипвали със закачки.

Днес хората отбелязват Бабин ден повече с шеговити пожелания, смях и веселба.

На 8 януари Българската православна църква отбелязва паметта на свети Григорий, епископ Български.

Той е един от изявените старобългарски книжовници, особено като преводач и преписвач. Превежда хрониката на Йоан Малала, писана през VІ век, като я допълва с бележки от библейските книги и други исторически паметници.

Казват, че е превел и известната "Хроника" на Георги Амартол. Вероятно е ръкоположен за епископ на Пелагония (Битола) и Прилеп. Канонизиран скоро след смъртта му, а в катедралата "Света София" в Охрид дори е имало малък престол, посветен на него. 

Сведенията за свети Григорий са оскъдни. Предполага се, че това е "презвитер и монах Григорий, клирик на всички български църкви", който е живял по времето на българските царе Симеон Велики (893 -927) и Петър (927 - 969), четем в издание на Българска патриаршия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?