Следвайте ни

Отварят автокино на Сточна гара в Пловдив СНИМКИ

viber icon

За автокината сме гледали само по киното. Забавен парадокс, но е факт, че българите не са се докосвали пълноценно до тази форма на седмото изкуство. Автокината са специфична част от поп културата на Америка от края на миналия век, които все още имат своето отражение. Те са алтернатива на затворените пространства и вкарват една романтична нотка, типична за времето си.

Идната седмица Пловдив ще може да се похвали със собствено автокино, издигнато от рали състезателя Костадин Щерев. Пилотът е закърмен с любов към автомобилите и всичко, което могат да предложат, а то е повече от просто превоз. В дни на пандемия, когато кината бяха дълго затворени, а сега могат да използват едва 30% от капацитета си, без климатична система, пловдивчанинът вижда нескрит потенциал в идеята си.

Автокиното ще носи името Spider Cinema и ще се създаде на паркинга на бариерата на Сточна гара, точно преди прелеза.

Като дойде пандемията, работата - и нашата, и на останалите, намаля драстично, а разходите си вървят. Разнообразието го няма никъде, хората се чудят какво да правят, стресирани са, съобразяват се с ограничения. Един ден разглеждах стари снимки и попаднах на една с автокино от 50-те години в Щатите. Тогава си казах, че в най-кратък срок ще направим и тук. Хората имат нужда да си върнат усмивката, настроението, добротата. Да общуват повече на живо, отколкото по социалните мрежи.“, казва състезателят.

Костадин води преговори с Alexandra films, изкарва всички разрешителни и патенти и във вторник (26 май) киното ще отвори. Ще е оборудвано с най-големия екран, с размери 14х7, специална прожекционна машина, а билетите ще са от 8 до 10 лв. за възрастни и 5-6 лв. за деца. Филмите ще се излъчват, когато слънцето залезе – първата прожекция ще е от 21:00 часа, а втората непосредствено след нея. Селектираните заглавия ще са премиерни, но Костадин и екипът му смятат да се допитват и до посетителите. Ако има много зрители, желаещи да се пускат стари филми, може да се организира веднъж седмично тематична вечер. Програмата ще може да се следи на facebook страницата на Spider Cinema Park. На откриването пловдивчани ще могат да гледат „Bloodshot” с Вин Дизел и „Лоши момчета 3“.

Колоните, които ще държат най-големия екран в града

Усещането да гледаш от колата си е напълно различно. Едно е да се затвориш в салона, друго е да си на открито. Звукът ще излиза от специална апаратура, чрез която сигналът от киното се преобразува във FM сигнал и се свързва с радио честотата на всяка една кола“, обяснява Щерев.

Ако всичко с пандемията се развие благополучно, Костадин Щерев обмисля през летния сезон да постави и няколко сепарета със слушалки. За тези, които нямат автомобили, но искат да почувстват тръпката, ще се сложат две-три коли, които да наемат.

Киното няма да предоставя 3D ефекти, защото предното стъкло на всеки автомобил има UV защити, а вътре съдържа пласт фолио, което задържа парченцата стъкла при счупване, за да не наранят пътниците.

Паркингът може да събере около 40 автомобила, които ще бъдат регулирани при паркирането от служител. Неговият апел, като професионален състезател, е шофьорите да държат ходилото си повече на спирачката, отколкото на газта и да не забравят, че не са отговорни само за себе си.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

321

20.05.2020 | 14:02

А децибелите някой нещо? Ми изкарайте го на гребната база или ивън града. Що па да е на Сточна гара. Аман от простотии.

Отговори
1 6

Чети

20.05.2020 | 14:45

Че сигнала ще се предава с радио трансмитер. Ако не ти говори нищо - прочети книга. Недейте само да коментирате без да сте чели.

Отговори
5 0

Той

20.05.2020 | 13:52

"За автокината сме гледали само по киното" - преди години имаше автокино в Пловдив. Да напомням ли къде?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?