Ави Григорян - кадифеният глас на хор „Турецкий” СНИМКИ/ВИДЕО

На 24 юни, точно под паметника на Альоша, младият баритон откри концерта на ​трупата ​в Пловдив

Ави Григорян изглежда като източен принц и е лесно разпознаваем на сцената със своя шикозен кадифен баритон. Той е един от най-младите солисти в хор „Турецкий“. „Вече три години пея в хора, покани ме самият маестро Михаил Турецкий. Беше гледал записи с мои изпълнения още докато живеех в Краснодар“. Ави Григорян разказва как е отишъл на преговори с Турецкий. Близо година поддържали връзка от дистанция, чували се по телефона. „Дори ме включи в малък проект - имах няколко участия с хора. След това се преместих в Москва, после дойде и предложението да стана част от хора - аз, разбира се, приех“.

Роден в Пятигорск през 1991 г., Ави завършва Краснодарския държавен институт за култура и изкуства със специалност поп и джаз пеене. Преди да се премести в Москва, той е солист на Краснодарската регионална филхармония.

От 2014 г. е носител на приза „Почетен художник” на Кубан.

Идва за втори път в Пловдив. Първият е през м. ноември 2020-а, тогава Ави и групата много се забавлявали в Стария град. „Градът ви е забележителен! Дори времето ви е хубаво. Да, по-топло е и опитваме да се справим с жегата. Ето, концертът ни още не е започнал, а всичко по нас е мокро. И все пак по-добре да е жега, отколкото студено“, смее се Ави. Питам го: има ли тайна за успеха на „Турецкий“. „Хорът е уникален и няма аналог в Русия и по света. Това е така, защото Михаил Турецкий е събрал своеобразна палитра от гласове. И ни дава възможност за работа във всякакви музикални стилове, без граници!”

Именно този разнообразен репертоар - от класика и естрада до поп и джаз, привлича все повече млади хора на концертите на групата. Особено когато те са по откритите площади, добавя младият баритон. Самият той се определя като меломан: „Харесвам различни стилове - поп, фолк, соул и фънк, класика. Мисля, че тези стилове са по-близо до младото поколение. Соул и фънк е танц, ритмична музика, дори агресивна на места. Но в момента в живота ми именно тези стилове ме интересуват и предизвикват вълнение в душата ми”.

Сега Ави отново е на път и поводът е световното турне на хор „Турецкий“ в цяла Европа с най-новия им проект - „Песни Победы”, посветен на Великата Отечествена война.

В Русия и зад Океана

Знаете ли, че в средата на 90-те години хорът на Турецкий се разделя: едната половина остава в руската столица, другата се премества в Маями, където музикантите работят по договор. Зад океана репертоарът им се разширява с класики на Бродуей и джаз хитове.

През 1997 г. солистите на групата се присъединяват към прощалното турне на Йосиф Кобзон и заедно с певеца те изнасят над 100 концерта в Русия.

Събират 19 хиляди фенове на Олимпийския стадион

През пролетта на 2014 г. хор „Турецкий” представи шоу програма на любителите на музиката, която беше поставена от хореографа Йегор Дружинин. Тя се казва „Погледът на човека към любовта“. За да видят представлението на живо, на СК „Олимпийски” - най-голямата сцена в Москва, се събират 19 хиляди зрители, които наблюдават случващото се от интерактивни екрани.

За 70-годишнината от Победата, през 2015 г., художествената група стартира проекта „Песни Победы“. Тогава публичният им концерт се провежда на хълма Поклонная в Москва, като събира 150 хиляди души.

Музикална спирка - под Альоша

Пловдив бе музикална спирка в турнето UNITY SONG на руския мъжки хор тази година. Концертът под Альоша е част от световното турне на групата. То е в 21 страни. Сред градовете, през които ще премине освен Пловдив са Париж, Мадрид, Любляна, Виена, Братислава и Ташкент. Мотото навсякъде е „Музика за мир и здраве”.

Привърженици на ФК "Ростов" им пригласят на мач

Преди време стотина души, жители на Ростов, репетират изпълнението си с хор „Турецкий“ в музея "Русия е моята история". „Първо изпяхме песен, после пяхме заедно, за да разберат формата и кой къде пее. Поговорихме малко, направихме снимки”, разказва Ави Григорян.

Експериментът е част от своеобразен празник, който групата организира - поредица от концерти на хора на площади в различни градове на Русия и света. На тях се събират няколко хиляди души, понякога повече от десет хиляди, и всеки има възможност да пее със солистите на „Турецкий”. Гвоздеят в концертите е, когато пеят заедно с феновете на градския футболен клуб в Ростов. Случва се по време на футболен мач с участието на местния клуб на Ростов-Арена. „Пяхме заедно с феновете песента „Ростов - град, Ростов - Дон“, добави солистът.

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?