Авангарден театър Римини Протокол рисува със 100 самодейци

Немската театрална трупа Римини Протокол/Rimini Protokoll и Студиото за документален театър VOX POPULI подготвят спектакъла „100% Пловдив“. Той ще е едно от заключителните събития за закриването на ЕСК и ще е през октомври. Целта е да се направи демографска картина на града със 100 различни пловдивчани.

 


Спектакълът ще е базиран на статистически данни от тях. Студиото за документален театър вече е избрало първия си участник. Според правилата той трябва да избере втори в рамките на 24 часа, а той пък третия. Всеки един от тях ще разкаже на сцената някаква история, свързана с важен проблем за пловдивчани. Така ще се получи една голяма поредица от ситуации, мнения и хора, които представляват различни демографски групи.

 


Участниците са избрани по пол, възраст, квартал, социално положение, семеен статус, политически пристрастия и т.н. Кастингът продължава няколко месеца, за да се постигне максимално точен образ на общността. „100% Пловдив“ е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови”, твърдят самонадеяно немските театрали.

 


Досега проектът на театър VOX POPULI е правен в 35 града по света. Създадено е от актрисата Хелгард Хауг, швейцареца Щефан Кеги и Даниел Ветцел, които се срещат в Института за Приложни театрални изследвания в Гийсен. По-късно работят под името Rimini Protokoll/Римини Протокол. Те са едни от лидерите и основоположници на театрално движение, известно като „Reality Trend”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?