Арзу Партен с изложба в Малката базилика

Изложба на скулптурите на известната турска художничка Арзу Партен е представена в Пловдив в Малката базилика на бул. "Кн. Мария Луиза".

Експозицията е със заглавие „Повече от роза", а творенията на даровитата авторка носят заряда на личната семейна история, свързана  географски и емоционално с Балканите.

Арзу Партен създава собствена концепция за основата на паметта като визуален  елемент и го претворява в скулптурни произведения чрез използване на различни материали. Изложбата се фокусира върху приказките от детството, примесени с разказите на баба <210> и копнежа на баща <210> за живота в България. В сянката на тези емоции се вплитат проблемите на  миграцията  и балканската ни идентичност. Известна по света със своите рози, България означава нещо "много повече от рози" за Арзу Партен. 

Арзу Партен е родена в Истанбул. През  2000 г. завършва Университета Мармара, специалност изящни изкуства - скулптура. През 2004 г. е удостоена с наградата на младата арт критика за нейната статия  “KuzgunAcarContemporary в рамките на съвременен Инстанбул”. През 2017 г. завършва програмата „Професионално изкуство“ в университета Коджаели с  дипломна работа “Средният изток като картина в съвременното изкуство”.  Защитава докторска степен и  до този момент работи в департамента по скулптура в същия университет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?