Артисти творят по “Линия 7” в Градската галерия

Проявата е част от Фестивала „Процес – Пространство“

Причудливи саунд инсталации и скулптури ще украсят Градската художествена галерия на Главната. Техни автори са артисти от цял свят: Мексико, Израел, Япония, Сърбия Германия и Литва. Те творят под тепетата в рамките на фестивала “Процес - Пространство”. Негови организатори са Пенка Минчева, Христина Бобокова и Димитър Грозданов. Съорганизатори на арт форума, който води началото си от 1992 г., са Община Пловдив и семейство Бобокови.

Изложбата с творби, създадени по време на фестивала, се открива тази вечер от 18,30 ч. в Залите за временни експозиции на Градската художествена  галерия. Тя ще продължи до 16 юни и е част от започналия на 18 май  в Пловдив 27-и Фестивал “Процес - Пространство”. Тази година фестивалът избира автори от сферата на живописта, фотографията и инсталацията, които използват индивидуални методи на изказ.

Мотото “Линия 7” е свързано с една от най-дългите автобусни линии, преминаващи през града на тепетата, обясняват организаторите. Линията започва от бул. ”Беломорски” в квартал “Кючук Париж” и завършва на бул. “Рогошко шосе”, асоцииран с гробищния парк на града. Маршрутът представя обичайни сцени от живота на пловдивчани, наблюдава се ежедневието им, улавя се ритъмът на града. Линията пресича града от юг на север през река Марица. От друга страна числото седем има символичен характер от праисторическите времена и би могло да се отнесе до редица исторически, митични и нумерологични факти.

Фестивалът „Процес-Пространство“ започва в далечната 1992 г, когато по инициатива на изкуствоведа Димитър Грозданов се провежда неговото първо издание, каза за „Марица“ Христина Бобокова, която е един от организаторите му. „Самата аз, като творец, участвах в него през 1995 г. Днес съм културолог, но същевременно с това съм възпитаник на математическа гимназия в Пловдив и специализант по компютърна анимация. Затова на един от фестивалите се представих с интересни компютърни графики. Бях сред най-младите участници, още ученичка. След това се сприятелих с основния организатор и през следващите години започнах активно да помагам в реализацията му“. Сред останалите организатори на фестивала са Пенка Минчева, Димитър Грозданов, Невена Дернева и Матиас Рот.

Творческите процеси, уъркшопа и презентациите са планирани в три от сградите на Галерията: Постоянните експозиции  на Енчо Пиронков и „Мексиканско изкуство“ в Стария град, Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ № 15, а така също в АМТИИ и в Олд Пловдив Хостел.  


Артистите, поканени за участие във Фестивала, са: Адриана Сересеро (Мексико), Албена Казакова (България), Галя Йотова (България), Гидеон Смилански (Израел), Илиана Манукова (България), Ким Доти Хахман & Нео (Германия), Марико Хори (Япония/Сърбия), Милен Джановски (България), Румен Жеков (България), Уве Йонас (Германия), Виктор Николас (Мексико), Вилма Шилеикиене (Литва), Виолета Иванова (България).

Гостуват творците от Мрежа на артистични инициативи: Алис Маселникова, Андреас Рибунг, Флорис Круиденберг, Джет Паскуа, Каспарс Лиелгалвис, Ния Пушкарова, Сигне Вад.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?