Следвайте ни

Артисти дават съвети за справяне със скуката

Спорт, игри или готвене, ето какво предлагат пловдивските артисти

viber icon

Ние дадохме нашите съвети против скуката при извънредната ситуация, в която попаднахме в последните дни. Но, както казахме, положителна страна винаги има, а ето още интересни предложения за добро прекарване у дома от някои родни артисти и куратори.

Гаро Узунян  - организатор на събития

„Аз лично започвам да провеждам онлайн дегустации на уиски. Респективно всеки, който иска, може да си набави определен вид уиски и да дегустираме заедно. Би било хубаво също така хората да покажат какво умеят. Да направят лайв стрийм на талантите си. Да пеят пред камерата, да свирят, да рецитират.

Вдъхновен от онлайн уроците по физическо, бих препоръчал на хората да танцуват. Има достатъчно видеа с основни стъпки и уроци, по които да се учат. Ако не се обърнем към изкуството, което отпуска напрежението, ще се увеличат случаите на домашното безсилие. Искрено се надявам до края на годината никой повече да не казва „нямам време за себе си“. Че кой в днешно време разполага с 14 дена лично за себе си. Нека сега направим всичко, което сме отлагали през годините.“

Ина Иванова - писател

„Преставате си делничен следобед, в който можете да гледате театрален или балетен спектакъл в Мрежата. Vimeo и You tube дават тази възможност.

Да остана вкъщи за дълъг период лично за мен е трудно предизвикателство. Но ми дава и шанс за вглъбението, което все по-рядко си позволявам иначе. Лишени от обичайния си ритъм, си припомняме нуждата от късче радост. И изкуството! Прочетете не онази дълго отлагана книга, а такава, която ще ви потопи в света си. И няма да искате да изплувате. Или препрочетете любима - имате ли "Вино от глухарчета" на Рей Бредбъри наоколо?“

Красимир Джамбазов - организатор на историко-културни фестивали

„Хората могат да прекарат времето си в игра с децата си. Те имат нужда от вас! Лично с моя син се отдадохме на мобилни онлайн игри. Така едновременно стоим у дома и се забавляваме. Много е важно да сме от един отбор, защото така заедно преминаваме през предизвикателствата и се сближаваме.

В началото пробвахме да играем шах, но децата имат повече енергия и трябва да я изразходват, а ситуацията не е подходяща за спортни дейности навън.“

Троян Гогов - актьор

„Мисля, че колкото и екстремна да е ситуацията, хората не трябва да се паникьосват, защото паниката не води до нищо добро. Трябва да запазим хладнокръвие с ясната представа, че ситуацията не е толкова страшна и непреодолима. Задължение е на управляващите да се замислят за тона, с който се обръщат към обществото, за да не внушават страх. Да, трябва да приемаме мерките, но и да не забравяме, че сме хора.

Моят съвет е, въпреки че сме затворени, да се занимаваме със спорт в домашни условия. Има много начини, по които да пригодим покъщнината си за различни упражнения като планкове, коремни преси, лицеви опори. Така раздвижваме и събуждаме метаболизма, а по този начин се събужда и имунитетът.

Освен това, сега разполагаме с време да си приготвяме хубава храна. Да си сготвим някоя по-изискана вечеря, защо не и гурме. Да аранжираме чинията, да подредим красиво масата, като вид чаена церемония, която да е посветена на нас самите.“

Едит Унджиян – певица

Времето, прекарано насаме или със семейството, е възможно най – ценният подарък, но когато е наложено принудително, човешката психика автоматично го превръща в нещо лошо и крайно непоносимо.

Реално, това е чудесен момент да посегнем към желаната книга, да изчистим прозорците (този път всички, без да се скатаваш!), да изперем и последната лятна дреха, търкаляща се от миналата година из коша. Да въведем ред в къщите и душите си.

Нужно ли е да ходим на бар, за да танцуваме на любимата си песен, която без това е достатъчно неизвестна и едва ли оборотният DJ в претъпкания бар би я пуснал? Задължително ли е да се насладим на ароматно кафе в сладкарницата, или можем да си го приготвим? Не е ли време дамите да се научат сами да правят прическите си?

Човек има всеобхватни умения, но животът е станал толкова забързан, че предпочитаме да си платим за дадена услуга! Вкъщи е приятно, повярвайте ми. Пробвай се да пишеш с лявата ръка или с дясната, ако си левичар. Опитай да нарисуваш кенгуру, научи се най – накрая да свириш с пръсти (като, разбира се, преди това хубаво си измиеш ръцете) чуй се с баба ти, вземи от нея вкусна рецепта, сготви я, пробвай се да медитираш. Сега нямаш оправдание, че времето не стига, пей и не забравяй, че дори и след най – силните бури, слънцето изгрява и цялата Земя разцъфва за нов живот!  

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?