46

Аршак възкръсна под тепетата с непоказвани картини и скици

Втора изложба за енигматичния художник в Арт клуб и галерия „Савов“, интересът към картините му се засили след смъртта му

Духът на Аршак Нерсисян оживява под тепетата в една по-необичайна изложба, събрала негови непоказвани до момента картини, рисунки и скици. Те могат да се видят в Арт клуб и галерия „Савов“, където прочутият арменец е гостувал и приживе.

Поводът за този вернисаж е предстоящата 70-годишнина на художника с арменски корени.

Аршак бе един търсещ художник, това казват за него изкуствоведите. Приживе той е неуморен в експеримента на гледната точка. Познава добре онази пищност на колорита, която го отличава от всички останали художници. Също фрагментирането и разлагането на цветовете. Наричат го европейски художник, ала той съчетава южния темперамент с изисканата и далеч по-рафинирана северна школа. Преминава през експериментите на френската школа, а в платната му има по нещо от стила кубизъм и фовизъм. Както и от неокубистичните решения в композицията и в третирането на формата. Всичко това ражда интересни сюжети, рисувани с много деликатност.

И така майсторът на четката

носи в себе си колорита на много и различни светове

- от очарователната Армения до необятната Русия, през европейската живопис, обогатена с българска душевност и топлота. Аршак изследва различните измерения на природната хармония и красота, следва любимите си теми, а те са музика, любов, нежност.

Проф. Аксиния Джурова - един световен учен по история на изкуството, изследва всички тези пластове от творчеството му: „Изминал пътя от Армения до Финския залив и България, възпитаник на Художествената академия в Ереван, специализирал в Литва и Латвия, Аршак Нерсисян работи и твори повече от 20 години в България, ако сметнем първото му пристигане през 1994 г. за начало на трайното му оставане след 1996 г. И въпреки че приема България като втора родина, той определено е арменски

художник с афинитета към контраста на цветовете,

но също и френски - с кубистичните си и фовистки решения, и български - с избора на някои от сюжетите си.

По отношение на стила може би най-точното е да го определим като експресивен неокубист и не защото той самият така се определя: „Интересува ме вътрешната конструкция и композиция. Картините ми не са чист реализъм, но общата композиция е пречупена през кубизма“, а защото упорито и последователно в своето развитие извървява пътя до него“-– пише за художника проф. Аксиния Джурова.

Аршак е роден на 1 ноември 1952 г. в Армения. Завършва специалното художествено училище Termezian и след това - живопис и графика в Ереванската художествена академия. Специализира в Ленинград, Литва и Латвия. В Армения работи като художествен редактор за списание „Жените на Армения”.

Пътят му в България

През 1994 г. Аршак пристига в България като представител на фонд „Културата на Армения", но остава в страната ни като свободен художник - през 1996 г. получава българско гражданство. Работи в екипа, изографисал черквата “Св. цар Борис Покръстител” и параклиса „Св. Анна” във Варна. През 2002 г. се включва във възстановяването на арменската църква във Варна. Също така е илюстрирал българското издание на книгата “Арменски народни приказки” и “ Духът на Армения”.

Има десетки самостоятелни изложби в България, Иран, Франция, Финландия и Русия. У нас прави над 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Шумен, Варна, Бургас. Негови картини влизат в колекциите на колекционери от Русия, Армения, САЩ, Франция, Унгария.

Божидар Савов:  Рисуваше до последно, въпреки че се бореше с тежко заболяване

Почеркът на Аршак Нерсисян впечатлява с великолепно чувство за живопис и баланс, където силните и приглушените цветове са в съзвучие.

Станахме близки сравнително късно в годините, но приех много тежко неговата смърт“, казва галеристът Божидар Савов. Той ще запомни Аршак като много толерантен човек. „Имаше мек характер, но в същото време налагаше своята твърдост. Бореше се с тежко заболяване на белите дробове - не можеше без апарата си за дишане. Ала дори в това тежко състояние той продължи да работи до последно“, разказва Савов.

Аршак харесвал Пловдив и имал специално отношение към града. През 2015 година прави самостоятелна изложба в Стария град, а през 2019-а се завръща - този път в Арт клуб и галерия „Савов“. В момента галерията подрежда втора негова изложба, този път „In memoriam“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?