Следвайте ни

Армията на Бога влиза в Археологическия музей

viber icon

Най-красивите и редки български икони от X до XX век ще бъдат показани в изложбата „Армията на Бога“ днес от 11 часа в Археологическия музей. В нея ще бъдат включени копия и оригинали, както и литографии и църковна утвар. Те са част от колекцията на частен музей „Аретè“. 

Сред представените експонати е копието на добилата легендарност керамична икона на Свети Теодор Стратилат от Преславската керамична школа. То се счита за един от шедьоврите на изкуството на Първото българско царство.

Друг интересен експонат ще е двустранната икона от ХІІ век на Свети Климент Охридски и Свети Наум Преславски. Любопитна за ценителите е и двойната икона на Свети Теодор Тирон и Свети Мина от Търновско.

Други ценни експонати са Свети Георги на кон и Свети Димитър на трон XVІ век. 

В гостуващата изложба са представени образци от основните иконописните школи от Възраждането – Тревненска, Самоковска, Одринска и Охридска. 

Показани са и икони от няколко съвременни автори. Това са Виолета Господинова, Иван Тодоров, д-р Росица Манова и Петър Антонов. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?