71

Археолози проучват могилата в "Южен"с иманярския тунел СНИМКИ

Два важни обекта в Пловдив ще са във фокуса на археологическите проучвания през новия сезон. Това са малък участък от Източната порта и Голямата могила в район „Южен“. За двата ще се чака финансиране от бюджета на общината.

„Ще приключим окончателно проучването на Източната порта. Там се работи по проекта „По крепостните на Филипопол“. Комисията е препоръчала довършване на един сектор от обекта в дълбочина. Там се откриват някакви по-ранни зидове“, обясни археологът доц. Д-р Костадин Кисьов. 

Другият обект в чертите на града е завършването на проучването на могилата в район „Южен“. „Там открихме иманярски тунел от 90-те години на миналия век, но още не се знае какво точно има отдолу“, каза за „Марица“ ръководителят на този обект археологът Любомир Мерджанов. Възможно е там да има неограбена могила.

Ново и по-голямо финансиране ще се чака за тракийския селищен център до село Васил Левски. Става въпрос за вероятно най-старата тракийска столица, която е известна на науката.

Там ще бъде подготвен нов проект, с който ще се кандидатства в Министерството на културата по мярката за държавно субсидиране. За миналата година за там са дали 20 хиляди лева.

Обектът обаче ще мине в най-горна категория и така придобива статут на обект с национално значение. Ще има друг сервитуд и охраняеми зони. Така ще може да кандидатства за по-голяма финансиране – до 50 хиляди лева. Очаква се и финансова помощ от община Карлово. 

Тази година ще бъде проучена голямата храмова постройка и други части от този важен тракийски град.

За Малтепе до Маноле се чака да бъде придвижен проектът за реставрация и консервация в Министерството на културата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
90 год

90 год

10.01.2022 | 15:50

Закъсняхте много всичко е ометено'първо се изнесе златната муниция беше закачена на стената

Отговори
0 0
майните от АйТи сектора голяма работа били

майните от АйТи сектора голяма работа били

05.01.2022 | 18:48

Ами пуснете един робот с камера!

Отговори
6 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?