46

Археолози гневни: Златният тракийски град остана без финансиране

Древният тракийски град край карловското село Васил Левски засега остава без финансиране от Министерството на културата. Той е един от най-важните археологически обекти в пловдивския край и за неговите разкопки бе изготвен специален проект. Сред специалистите е известен като "Златния тракийски град".

Той кандидатства в Министерството на културата и с него трябваше да мине в по-горна категория и да очаква финансиране от 50 хиляди лева. С тях, а и със средства отпуснати от община Карлово, трябваше да продължат разкопките.

Предишният министър на културата Атанас Атанасов обаче изобщо не е отпуснал средствата. В същото време Община Карлово е готова да помогне за разкопките.

„Нито договор има, нито финансиране има. Министерството в лицето на министъра /Атанас Атанасов . б. р./ не ги осигури”, каза доц. д-р Костадин Кисьов, който е ръководител на разкопките. 

Екипът му откри там тракийски храм, който датира от 6 век преди новата ера. Златният тракийски град е бил важна крепост и административен център.

Толкова древен храм по нашите земи е откриван само в Аполония по черноморието, но никога толкова навътре в тракийските земи. 

Миналогодишните разкопки не показаха на кое божество е посветен храмът. Култовата сграда едва оцеляла след набезите на местните селяни през 30-е години на миналия век, когато материал от нея е взиман за строежа на много къщи в село Васил Левски.

Основите на храма са 7 на 8 метра. Дебели са два метра и са от речни камъни споени с калов разтвор. Те са на височина един метър и са вкопани в терена.

На покрива е имало каменни акротерии /постаменти за статуи в ъглите на покривите/ за украса. Екипът намери миналата година централния и страничния акротерий, както и 100 каменни квадри, които ще се използват за бъдещата му реставрация.

Тогава обектът бе посетен от служебния министър на културата Велислав Минеков, който обеща работата по Златния град да продължи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ева

Ева

10.08.2022 | 13:11

Като гледам министрите на културата в последните правителства,и ми се повръща...Какво очаквате от такива...

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?