Следвайте ни

Археологическият показа любима икона на Бил Клинтън

viber icon

Едно от двете майсторски копия на най-старата керамична икона на светеца Теодор Стратилат от Преславската школа пристигна в Пловдивския археологически музей. То е собственост на единствения останал частен музей у нас. Той е към фондация „Арете ​- Фол“, чийто председател е проф. Димитър Иванов от УниБИТ. Другите два - на Васил Божков и на братя Бобокови, вече не работят.

„Копието е изработено от проф. Ивана Енева, а другото бе подарено на президента Бил Клинтън по време на посещението му в България. Той бе много впечатлен от него и макар да не е православен, му хареса като изкуство“, обясни проф. Иванов. Изложбата се казва „Армията на Бога“ и акцентира върху светиите воини - Георги, Димитър, Мина, Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

Сред най-впечатляващите експонати са почти 2-метровите изображения на ​св. Георги и ​св. Димитър от несъществуващо вече плевенско село. В колекцията има и две оригинални икони от Николай Павлович, които са от 19. век. На голям интерес се радва и уникално изображение на свети Георги от черногорския град Котор.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?