46

Археологическият музей в Пловдив показва съкровища от бронзовата епоха

Изложбата “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи” ще бъде открита утре в 11 ч. в Регионалния археологически музей. Тя се прави заедно с Националния археологически институт с музей при БАН и разкрива по достъпен начин пред посетителя динамичния период, последвал откриването на бронзовата сплав.

Бронзовата епоха (3200-1200 г. пр. Хр.) бележи паметен момент в човешката история - откритието на бронзовата сплав. Комбинирайки мед с калай, древните хора отключват възможности за нечуван напредък и задават нова посока за развитие на своя свят.

Изложбата “Власт и сила” се съсредоточава върху края на бронзовата епоха, когато динамичните промени, случили се в предходните векове, достигат своята кулминация. Чрез увлекателни разкази и завладяващи витрини изложбата предлага информативно изживяване за своите посетители. Те ще имат възможността да преоткрият 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те ще бъдат допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ-Пловдив, в това число и такива от частната колекция “Ватеви”. Основен акцент в изложбата са тринадесетте златни съда от Вълчитрънското съкровище - в миналото символ на престижа и властта, която е имал неговият древен притежател, а днес - незаменим извор за майсторството, културата и живота на хората от късната бронзова епоха.

Изложбата ще остане в музея до 18 ноември 2023 г.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата