49
Следвайте ни

Археологическият изпрати 4 уникални статуетки в Литва

viber icon

Археологическият музей изпрати за първи път 4 антропоморфни статуетки от периода на Късния халколит за участие в изложбата „Богини и войни: 100-годишнината на Мария Гимбутас“ във Вилнюс, Литва.

Те ще бъдат показани в Националния музей на Литва. Една от фигурите е намерена до пловдивското село Долнослав.

Мария Гимбутас е един от най-сериозните европейски учени, които са работили върху европейската праистория. Нейна е теорията че на континента е имало древна курганна култура преди идването на индоевропейците.

Поканата към нашия музей е защото той притежава над 100 000 експоната и богата колекция от праисторически антропоморфни фитури.

Престижната изложба е организирана от  Националния музей на Литва и представя експонати с висока научна и художествена стойност. 

Мария Гимбутас е археолог и културолог с литовско-американски произход. Смята се, че е сред най-крупните и същевременно най-противоречиви фигури в индоевропеистиката.

Родена е преди 100 години в литовския град Вилнюс. Завършва Вилнюския университет и защитава докторат в Тюбингенския университет. Става преподавател в Харвардския университет.

След 1949 г. се премества в САЩ, където протича значимата част от живота ѝ. Умира на 2 февруари 1994 г. и е погребана в Каунас.

Изложбата посветена на нея да бъде видяна в периода 22 септември 2021 – 15 март 2022 г., Национален музей – Литва.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?