Археологически артефакти показват в Музея на медицината

Експозицията "Болести и лечение през вековете" ще бъде открита в Музея на медицината към Медицински университет-Пловдив. Тя представлява вълнуваща разходка в миналото на медицината и разказва, както за страданията, измъчвали от векове човечеството, така и за благородната професия на изцелението и надеждата.

Всеки от посетителите ще има възможност да види уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни - травми, професионални болести, генетични заболявания, сифилис, както и следите от различни лечебни методи - ампутация на крайник, трепанация на череп и много други вълнуващи находки.

В изложбата са включени и археологически артефакти, свидетелстващи за разнообразните медицински практики по земите ни от Античността до наши дни, сред които изпъква колекцията от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.

Гостуващата изложба на Националния антропологичен музей - ИЕМПАМ към БАН и РИМ Шумен "Болести и лечение през вековете" ще бъде открита в пловдивския Музей на медицината, на 5 март от 12:00 часа, във фоайето на Студентския информационен център на МУ – Пловдив на бул. „Васил Априлов” 15А.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
paul

paul

04.03.2020 | 20:45

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?