2374
Следвайте ни

"Апокалипсиса 21“ на Вълчан Петров грабна наградата на кмета

viber icon

Живописецът Вълчан Петров взе наградата на кмета Здравко Димитров на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници. По традиция експозицията бе открита в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“ тази вечер. 

„Картината „Апокалипсиса 21“ на Вълчан Петров е посветена на всичко онова, което ни се случи от падането на кулите близнаци досега“, подчерта председателят на Дружеството Снежана Фурнаджиева. До творбата си - сложно платно поставено на стената като ромб, художникът бе поставил цитат от "Откровенията на Йоан".

В годишната изложба участват 84 автори, които показват 116 творби. Г-жа Фурнаджиева припомни, че изложбата е знакова, защото в момента в галерия „Капана“ тече друга изложба с участието на пловдивчани – тази, която е курирана от майстора на плаката Костадин Отонов. 

Бяха раздадени годишни награди за живопис, графика, скулптура и млад автор. Те са финансирани от Община Пловдив.

Кметът Здравко Димитров припомни, че градът ни ще си остане център на художниците.

„Искаме да ви поздравим с постиженията, които виждаме тук и да ви кажем, че Пловдив се гордее с вас. Където отидем, а и не само в България, като кажем, че сме от Пловдив, ни казват: Имате прекрасни художници“, припомни кметът Димитров. 

Антония Маринова - Crazy взе наградата за "Графика"

Живко Спасов бе награден в раздел "Скулптура"

В журито, избрало победителите в различните категории, са участвали Нели Цекова, Ивайло Григоров, Милена Кючукова, Снежана Фурнаджиева и представителят на общината Десислава Христозова.

Наградата за "Млад автор" бе връчена на Мирослав Арабаджиев

Номинирани са били 19 творци. Наградата за живопис взима Лидия Симеонова. За Графика наградата отиде при Антония Маринова – Crazy. Наградата за скулптура бе връчена на Живко Спасов, а тази за млад автор – на Мирослав Арабаджиев.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Естет

Естет

02.12.2021 | 21:27

Айде бе Лисунгер и ти от селски кръчмар стана калайджия и си намаза гъзъ! Смешен си!

Отговори
2 0
Ха, ха, ха

Ха, ха, ха

02.12.2021 | 20:27

Този, ниско челия с физиономия на бригадир на поливъдна бригада, какво разбира от изобразително изкуство, че даже и награди раздава! Голям смях!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?