Следвайте ни

Антония Смолска - любимката на сватбарите

viber icon

 

Всички оркестри в Тракия искали да работят с певицата, която имала най-богат репертоар и никога не връщала поръчка за песен.

 

Народната певица Антония Смолска добила известност не от радио и телевизионни предавания, а от многобройните си участия по сватби, събори и концерти с едни от най-известните народни оркестри. Наричали са я "самородния талант" с богат репертоар от родопски, тракийски, странджански, сръбски, гръцки, македонски песни. Ръководители на оркестри в Тракия се надпреварвали да я ангажират, за да работи с тях през сезона, защото всички харесвали гласа, излъчването й на сцената и отдаденост към музикалното изкуство.

Антония Смолска е родена на 14 март 1952 г. в село Добралък и произхожда от рода Куладжиеви. Почти всичките й братовчеди са били певци и музиканти, а за Добралък се знае, че е най-музикалното село в Родопския край. Половината от местните били музиканти и певци, а останалите отглеждали картофи. Селото и до днес се гордее с музикалните си таланти Крум Янков, Борис Христев, Георги Гогов, кларнетиста  бай Иван Югата и много други.

Благодарение на бабите си Антония научава много песни от района на Добралък, Яврово, Асеновград…  Родственица е с народната певица Пепа Янева от оркестър „Орфей“.

На изпълнителската сцена тя започва да се изявява в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Още като ученичка в Техникума за фина механика в Пловдив образуват група със своя съученик Марин Тодоров и започват да трупат репертоар. Канят ги на градски тържества, фирмени купони и по заводите в региона.

Славата на Антония Смолска идва, когато започва да пее с Асеновградската народна група, Пилашевската, Конушенската, Дълбокоизворската, но най-много е концертирала с Хисарската група на Събо Нейчев. Имала е изяви с оркестър „Канарите“ и „Тракия“ на Иво Папазов и с кавалджията Теодосий Спасов.

За кратко време тя натрупва богат репертоар и се превръща в една от любимите певици за сватби и ресторанти. Нейни ментори в занаята си били неповторимата Недялка Керанова, Елена Чаушева и Вълчо Иванов. Напуска работата си в „Пишещи машини“,  защото ангажиментите с оркестрите били много, а и печелила с пъти повече, отколкото в завода.

Маестро Димитър Ангелов от Асеновград казва, че с певицата постигали големи успехи по сватбени и други тържества в цялата Пловдивска, Старозагорска и Пазарджишка област. Сватбите, на които пеела, в села като Царимир, Маноле и Белозем продължавали с дни. Впечатление правело, че Антония Смолска не е връщала поръчка за песен.

Съпругът й Георги и дъщеря им Цветелина пазят в семейните архиви десетки тетрадки с песни, които Антония е знаела наизуст.

За съжаление, се разминава със записите в радиото, защото в уречения ден и час някои от музикантите не се явили. Затова пък  националната телевизия заснела две предавания с нейни участия.

Антония Смолска напуска този свят през 2016-а.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?