71

Антон Баев представя новия си роман „Мария от Охрид“ в Пловдив

На вдъхновяваща среща с талантливия писател Антон Баев ще бъде представен най-новия му роман „Мария от Охрид“. Книгата ще представи проф. д.ф.н. Жоржета Чолакова на 18 декември, понеделник, от 18 часа в зала "Компас" на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски".

„Мария от Охрид“ е книгата, която беше отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г. Конкурсът има за цел да бъде насърчена добрата християнска художествена литература.

Романът гради и надгражда една вълнуваща многолетна историческа картина, на места пòтресна с ужасиите, на места пълна с красотите Божии и земни, а на места те разсмива с благодушния слог на разказвача.

В своеобразната композиция на романа авторът потопява читателя бавно, както полека се навлиза в река, и го води покрай историческия цикъл на деянията български – църковни, екзархийски, обществени, политически – деяния, които авторът ще нарече възрожденското новобългарско зачатие. А читателят сам ще навлезе по излъскания калдъръм на миналото, спомените и паметта, вечно люшкаща се между вярата и обичта към Бога, и земната любов към човека.

Това коментира за романа прочутата Венета Дякова.

Антон Баев е поет, белетрист, литературен критик, литературовед и журналист. Роден е през 1963 г. в Пловдив и завършва Английската гимназия в родния си град. След това следва Българска филология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“. Специализира журналистика в Университета на Айова, САЩ.

Той е създател на ежегодния Международен фестивал за поезия „Орфей – Пловдив“. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти, благодарение на които е носител на множество литературни награди. Негови творби са преведени на 15 езика.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?