44

Античният театър става Вавилон с най-помпозната сценография за "Набуко" СНИМКИ

Дворецът на цар Навуходоносор във Вавилон ще възкръсне в пълния си блясък на Античния театър довечера. Премиерата на новата продукция на Opera Open "Набуко" е с един от най-мащабните и сложни за изпълнение оперни декори, реализирани на древната сцена. Публиката ще бъде изправена пред внушителни визуални картини, пресъздаващи разрухата в библейския епос и тържеството на Светлината след това под режисурата на Нина Найденова.

В спектакъла “Набуко” ще участват най-големите ни оперни имена

 

Началото е в 21 часа, а всички билети отдавна са разпродадени. Очаква се 4000 пловдивчани и гости на града да напълнят Античния. Това вече се случи преди три седмици с постановката "Орфей и Евридика", поставена от световноизвестния режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода.

Сега интересът към "Набуко" също е огромен, защото спектакълът събира най-актуалните български имена от световната оперна сцена - в ролята на вавилонския цар Набуко ще чуем баритона Кирил Манолов, а в тази на еврейския пророк Захария - баса Мартин Цонев. Участват още Таня Иванова, Мария Радоева, Милен Божков, Марк Фаулър, Ива Ананиева, Евгений Арабаджиев заедно с хор, балет и оркестър на Опера Пловдив с концертмайстор Мичо Димитров.

Диригент на постановката е маестро Диан Чобанов, сценограф - Елица Георгиева, художник на костюмите - Николина Костова-Богданова, хореограф - Боряна Сечанова, а диригент на хора е Драгомир Йосифов.

Набуко е опера в четири действия, която носи световна слава на композитора Джузепе Верди. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е. и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския цар Набуко (Навуходоносор II). 

"Днес тази притча за Духа и Вярата звучи по-актуално от всякога, когато има нужда хората да се съберат в една мисъл и в една посока срещу агресията", споделя режисьорът Нина Найденова.

За премиерата на "Набуко" е изградена най-мащабната сценография за оперен спектакъл на Античния театър до момента. Тя представлява копие в негатив на римската архитектура и внушава непреходността на посланията в сюжета на операта. Апокалиптичните картини се пресъздават с помощта на екип по специални ефекти от киното.

Режисьорът Нина Найденова включва играещи деца по декора преди началото на спектакъла - техните неподправени усмивки са в пълна противоположност с разрушаването на хармонията в постановката.

Контраст е търсен и в сценичните костюми, които не са исторически дословни. Акцент е крещящата символика на златото, концентрирана в пелерината на Набуко. Провокация от постановъчния екип с актуална препратка към настоящето е надграждането с музикални картини между действията - звучат композиции на автори от XX век с послания срещу насилието, агресията и страха.

Диригент на постановката е маестро Диан Чобано

 

Интересът към премиерата на "Набуко" е изключително силен и билетите са изчерпени. Опера Пловдив ще посрещне организирани групи зрители от съседни балкански държави, а справките за онлайн продажби сочат, че над 30% от публиката е международна.

OPERA OPEN e част от програма "Наследство II" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

Софийската опера и балет гостуват с три спектакъла

Софийската опера и балет гостуват на сцената на Античния театър в Пловдив с три заглавия през август. 

След представянето му на световните сцени пред повече от 60 милиона зрители, на 6 и 7 август публиката под тепетата ще има възможност да се докосне до един от най-търсените мюзикъли, спечелил симпатиите и уважението на меломаните - Мamma Miа, по музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус. В ролята на Софи е Весела Делчева, Сам - един от вероятните <210> бащи, е Кирил Иванов. Александър Георгиев влиза в ролята на Бил. Николай Павлов (6 август) и Симеон Владов (7 август) изпълняват ролята на Хари. В ролята на Дона е Людмила Козарева (6 август) и Еделина Кънева (7 август). Ролята на Роузи е поверена на Деница Шопова.

Софийската трупа пожъна овации в Япония със спектакъла “Кармен”

 

На 15 август е представлението на операта "Кармен" от Жорж Бизе, с която първият ни оперен театър спечели овациите на публиката при последното си турне в Япония. В ролята на Кармен е Виолета Радомирска. Участват още солистите Костадин Андреев (дон Хозе), Веселин Михайлов (Ескамилио), Цветана Бандаловска (Микаела), Светозар Рангелов (Цунига), Атанас Младенов (Моралес), Диана Василева (Фраскита), Илия Илиев (Данкайро), Цветелина Коцева (Мерседес), Красимир Динев (Ремендадо).

На 16 август гостува балетът "Хиляда и една нощ" от Фикрет Амиров с хореографията на  Елдар Алиев. Световноизвестният балетист, хореограф и педагог е поставял "Хиляда и една нощ“ в САЩ и Европа. В либретото на Рустам и Максуд Ибрахимбекови са включени приказките "Синдбад", "Аладин и вълшебната лампа" и "Али Баба и четиридесетте разбойници".

На 16 август на Античния гостува балетът “Хиляда и една нощ”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?