49

Античният грейва в зелено като детелината на Св. Патрик

Античният театър за първи път 19-вековната си история ще е изцяло зелен в чест на ирландския Свети Патрик. Емблемата на града ще бъде осветена в зелен цвят в две поредни вечери на 16 и 17 март за Националния празник на Ирландия. Жителите на зеления остров почитат светията от 4 век както ние тачим Св. Св. Кирил и Методий.

Инициативата „озаряване в зелено“ на емблематични сгради за Деня на Свети Патрик се прави във всички страни по света. Досега така е осветяван само Дома на културата. Миналата година в нея взеха участие 690 сгради от петте континента. В България „зелени“ станаха 9 сгради в 5 града - Трявна, Велико Търново, Русе, Видин и  София.

Тази година Община Пловдив също ще подкрепи инициативата на посолството на Република Ирландия. 

Свети Патрик е роден в Британия около 385 г. сл. Хр. В семейството на римски граждани. Баща му бил християнски свещеник. На 14-годишна възраст, Свети Патрик бил заловен и отвлечен в Ирландия и прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да се връща обратно в Британия. 

Свети Патрик се завърнал сред ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската азбука на острова.  Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата троица.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мимето

Мимето

14.03.2023 | 14:57

Пък да не забравите да изкарате за празника столипиновския контингент на Скобелева майка облечени като детелинки.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?