Ансамбъл „Тракия“ пуска във Фейсбук концерт за Лазаровден и Цветница

Ансамбъл „Тракия“ също се обърна към online платформите. В момента общинският състав е в платен отпуск, който ще продължи до края на април. От 4 май ансамбълът започва работа, като ще се ходи на състави, по часове, за да се избягва струпване на много хора на едно място, а музикантите ще получават партитурите си предварително, за да ги изучават в домашни условия. 

„Ако изолацията се удължи, ще мислим други варианти за дистанционна работа. Притеснено ни е, че нашите изпълнители са из цялата страна. Чуваме се често и на всички много им се пее и танцува. Но повече се безпокоим за публиката, защото дискомфортът, който изпитват хората покрай пандемията, може да се задържи у тях по-дълго и да избягват да посещават културни мероприятия“, коментира директорът на състава Даниела Дженева. 

Междувременно първите online издания вече са налице. Във Facebook страницата на ансамбъл „Тракия“ е пуснат стар концерт от НДК със заглавие „Сирни заговезни ​- ден за прошка“. Записът е с 4К качество и е от личния архив на състава.

Отделно професионалните общински ансамбли от страната събират записите си от месец май 2018-а, от участието си в Драматичен театър-Пазарджик на Прегледа на професионалните ансамбли. От всички записи ще се селектира електронен афиш, който също ще бъде пуснат в интернет пространството.

Пловдивският ансамбъл подготвя да излъчи в страницата си и в YouTube празничен концерт преди наближаващите Лазаровден и Цветница, кръстен „Хубав ден Великден, още по-хубав ден Гергьовден“.

„Постоянно си комуникираме с Общината, с директорите на другите културни институции. Подкрепяме се взаимно и наваксваме със задачи, до които не можахме да стигнем преди изолацията. Дистанционната работа е интересна и се оказа дори по-трудна в някои аспекти. Когато се събираме да репетираме, върви само художествената работа, а при дигиталните поддръжки има време за повече размишления и по-директен контакт“, допълва проф. д-р Дженева.

Тя силно се надява изолационният период скоро да приключи. Много от събитията им са се изместили за дати през есента, а ако се наложи, могат да се използват пространствата за дистанционно изнасяне на културни мероприятия, като Римския стадион и Малката базилика.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?