49

Ансамбъл „Манол Радичев“ - емблемата на село Гела

Цялото село пее, танцува и свири в него

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

 

Вече 70 години ансамбъл „Манол Радичев“ пази и съхранява автентичния родопски фолклор на Орфеевата планина. Ансамбълът се е превърнал в емблема на стопилото се до неузнаваемост село Гела, в което днес живеят не повече от 40 души. Основан е през лютата зима на 1953 г. на Йордановден, 19 януари (по стар стил) от местния учител Манол Радичев.

След като завършва Духовната семинария в Пловдив и учителския институт със специалност български език, литература и музика, се завръща в родния си край, за да учи децата на четмо и писмо в селата Мугла и Гела. От 1961 г. до 1988 г. е директор на училището в Гела и ръководител на училищния и читалищен хор. Тогава селото е било голямо и живо, махалите пълни с деца, а самодейният ансамбъл, който основал Манол Радичев, наброявал 126 души. Било истинска революция.

Тогава Манол бил на 25 г. и сам не повярвал на случващото се. Първо го подкрепили учителите Иван Балабанов, Мария Пищалова, Георги Георгиев, а след това и цялото село. Репетициите се провеждали всеки вторник и четвъртък, а първата изява била няколко месеца по-късно - през месец май на Регионален преглед в Пловдив. В журито били Филип Кутев, Маргарита Дикова и Илия Бежков, които дали изключително висока оценка на ансамбъла и неговото съществуване тръгнало във възходяща линия. Уникалните танци, песни, гайдарски мелодии и възстановка на автентични обичаи са наблюдавани в Германия, Чешия, Унгария, Швейцария, Румъния и общо 37 страни от цял свят. Преди години под ръководството на д-р Димитър Герджиков те спечелиха специалната награда от международния фестивал в Ланголен, Великобритания.

Днес живата история на ансамбъла в Гела е 74-годишната Мария Радичева-Каврошилова, дъщеря на основателя. В състава играе и пее вече 50 години. Където и да ходя, винаги се връщам в Гела, защото там има нещо, което ме тегли като магнит. То не позволява на гелци да се отделят дълго време от него. Сега в ансамбъла играят много млади хора, трето-четвърто поколение от първите основатели на ансамбъла. Събират се всеки петък и провеждат репетициите си. Миналата година участваха на престижен фестивал в Китен и се завърнаха с голямата награда. Тази година ще участват на Роженския събор и още няколко други из страната. Пожелавам им да са здрави, да имат хъс, тръпка и тежка стъпка, казва Мария Радичева.

Накрая тя цитира думите на писателя Филип Марински с корени от Гела, който казва: „Едно от чудесата на нашето село, което си отива, е ансамбълът, който продължава да води пълнокръвен живот…“.

През 2013 г. за 60-ия си юбилей, ансамбълът е удостоен със златен плакет от Община Смолян и най-високите отличия от националните събори в Копривщица и Рожен.

  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?