3906

Ансамбъл „Родопа“ гостува с нова родопска магия

Грандиозно фолклорно преживяване очаква пловдивчани и гостите на града. Смолянският ансамбъл „Родопа“ гостува на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в събота от 19 ч. Най-новият проект на прочутия състав е трилогията „Изтървани ритми“, който заслужено спечели наградата „Кристална лира“ в категория „Танцов фолклор“ за 2023 г.

През последните 10 години ансамбълът бележи голям възход и заслужено печели приза „Ансамбъл на годината“ и „Постановка на годината“ с музикално-танцовия спектакъл „Невястата“. Той беше представен почти в цяла България и се радваше на забележителен успех и положителни коментари от страна на публиката.

Върху фона на най-прочутите песни, свирни и хороводни стъпки, почерпени от автентичното богатство на родопския етнос, е прокарана стара колкото древното време „сюжетна линия”: съпротивата на бащиния авторитет към севдата на женското чедо, дръзнало да залюби „неподходяща” изгора, несъответстваща на бащините критерии за богатство и материален просперитет.

Трилогията е определяна като стъпка напред към един истински фолклорен мюзикъл. Спектакълът се реализира с помощта на огромна мултимедия и мултимедиен екран, които създават мултимедийна сценография. Именно благодарение на мултимедийни изразни средства в спектакъла са успешно инкорпорирани образите от творби на известни български художници. На сцената се рисуват с танц и ритми знакови платна на Владимир Димитров - Майстора, Александър Жендов и други наши велики творци, като чрез родопска фолклорна атмосфера ансамбълът пресъздава вечната борба между Доброто и Злото. По този начин Фолклорен ансамбъл „Родопа“ поставя началото на нов начин на представяне на българския фолклор и изкуство.

За сценарий, режисура и мултимедия се е погрижил Адриан Петров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?